Danimarka, kullanıcıların internetteki faaliyetlerini izleyecek

Danimarka hükümeti, kullanıcıların internetteki faaliyetlerinin işlendiği log kayıtlarının saklanması için harekete geçti.

Danimarka, kullanıcıların internetteki faaliyetlerini izleyecek

Hazırlık, Danimarka Adalet Bakanı Sören Pind’in çalışma ile ilgili olarak telekomünikasyon firmaları yetkililerini toplantıya çağırmasıyla ortaya çıktı.

 

Toplantıya katılan Danimarka Telekom Endüstrisi Derneği Başkanı Jakob Willer, özel haber ajansı Ritzau’ya yaptığı açıklamada, hükümetin her bir internet kullanıcısının tüm internet faaliyetlerini izlenmeyi planladığını kaydetti.

 

Danimarka’nın 2014 yılında benzer bir uygulamayı iptal ettiğini hatırlatan Willer, “Bu uygulamada sadece rastlantısal olarak internet log kayıtları tutuluyordu. Hazırlığı yapılan uygulama ise bunu da aşarak tüm kullanıcıların kayıtlarının tutulmasını öngörüyor” dedi.

 

Gerekçesi “güvenlik”

 

Danimarka Adalet Bakanı Pind de hazırlığı doğruladı. Bunu güvenlik gerekçesiyle yaptıklarını kaydeden Pind, “Log kayıtlarını tutmak, polis ve Danimarka Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı (PET) için hayati. Bu nedenle, güncel log kayıtları ile ilgili kurallarımızın olması gerekiyor. Günümüzde, sadece hangi telefon numarasının kimi ve ne zaman aradığına dair bilgiler saklanıyor. Ancak Messenger, Skype veya iMessage gibi internet tabanlı iletişim araçları kullanılırsa, kayıtlar tutulmuyor” değerlendirmesini yaptı.

 

Liberal İttifak Partisi Sözcüsü Christina Egelund, girişime karşı çıkarak, “Liberal demokraside yaşıyoruz ve insanların özel hayatlarına saygı duymak temel bir ilke olmalı. Hiçbir suç şüphesi olmayanların, topyekun gözetlenmesine liberal demokrasilerde yer yoktur“ diye konuştu.

 

Öte yandan 2014 yılında Avrupa Adalet Divanı, telefon ve internet kayıtlarının özel bir neden olmaksızın kovuşturma amacıyla kaydedilmesinin AB yasalarını ihlal ettiğine karar vermişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X