‘Darbe başarısız oldu ama gösteriler sürecek’

Darbe girişimi sırasında zarar gören bağımsız radyo RPA’nın Müdürü Rugurika, medya kuruluşları zarar görse de rejim karşıtı gösterilerin süreceğini iddia etti

‘Darbe başarısız oldu ama gösteriler sürecek’

Burundi’de Afrika Devlet Radyosu’nun (RPA) Müdürü Rob Rugurika, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’ya geçen hafta yapılan başarısız darbe girişiminde bağımsız medya kuruluşlarının zarar görmesinin rejim karşıtı gösterilere engel olmayacağını iddia etti.

Rugurika, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 medya kuruluşunun yağmalanması ya da yakılmasına rağmen rejim karşıtı gösterilerin azalmayacağını, “değişim rüzgarlarının esmeye başladığını” savundu.

RPA’nın hükümet yanlısı askerler tarafından ateşe verildiğini, diğer 3 bağımsız medya kuruluşunun da yağmalandığını ve yayın yapamaz hale geldiğini ifade eden Rugurika, rejimin baştan beri amacının özel medyayı zayıflatmak hatta ortadan kaldırmak olduğunu öne sürdü.

Rugurika, Nkurunziza’nın devlet başkanı seçiminde aday gösterilmesinin ertesi günü olan 27 Nisan’dan bu yana RPA’nın halkın bilgi edinmesini engellemek için kapatıldığını söyledi.

RPA Müdürü, “Nkurunziza, ülke çapında bu çok dinlenen radyonun rejim karşıtı gösterilerde büyük etkisi olduğunu biliyordu” dedi.

Rejimin, gösteriler başladıktan sonra diğer 3 bağımsız radyonun da yayınını kestiğini, başkent Bujumbura’da 18 bölgeden 17’sinin ülkedeki olaylara ilişkin bilgi alamadığına dikkati çeken Rugurika, “Bunlar iktidarın korkusunun göstergesi” ifadesini kullandı.

Rugurika, ülkeyi açık cezaevine çeviren bu tutum karşısında halkın dayanışma sergilediğini, düşünme biçiminde değişim rüzgarlarının esmeye başladığını ve Burundililerin geçmişe dönmeyeceğini iddia etti.

Burundi’de Nkurunziza’nın iktidara geldiği 2005’ten bu yana halkın ekonomik ve insan hakları gibi alanlarda gerilediği konusunda bilinçlendiğini ve bu nedenle devlet başkanının tekrar aday olmasına karşı çıktığını savundu.

Rugurika, bilgi akışı zor olsa da rejim karşıtı gösterilerin devam edeceği değerlendirmesinde bulundu.

Eski Genelkurmay Başkanı ve eski İstihbarat Şefi General Gaudefroid Niyombare, geçen hafta çarşamba günü ülkede muhaliflerin sesi olarak bilinen başkent Bujumbura’daki Afrika Radyosu’na verdiği demeçte, Devlet Başkanı Nkurunziza’nın görevden alındığını ve hükümetin feshedildiğini iddia etmişti.

Burundi’deki krize çözüm yollarını görüşmek amacıyla düzenlenen Doğu Afrika Topluluğu (EAC) Zirvesi için Tanzanya’da bulunan Nkurunziza, darbe haberleri üzerine ülkesine gitmek istemiş, hava sahasına giriş izni verilmemesi nedeniyle Tanzanya’ya dönmek zorunda kalmıştı.

Burundi Devlet Başkanlığı ise darbe girişiminin başarısız olduğunu açıklamıştı.

Nkurunziza, perşembe günü ülkesine dönerken darbe girişiminde bulunanlar arasında yer alan eski Savunma Bakanı General Cyrille Ndayirukiye de başarısız olduklarını kabul etmişti.

Genelkurmay Başkanlığı’nın “rejimin sesi” olarak bilinen Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu (RTNB) tarafından yayınlanan açıklamasında, darbeye destek veren 12 askerin öldüğü, 35’inin yaralandığı ve 40’ının tutuklandığı ayrıca hükümet yanlısı 8 askerin yaralandığı kaydedilmişti. Açıklamada, darbe girişiminde bulunan generallerden 3’ünün tutuklandığı ifade edilmişti.

Güvenlik kaynakları, darbe girişiminde bulunanların başındaki Niyombare’nin tutuklandıktan bir süre sonra kaçmayı başardığını ve henüz bulunamadığını bildirmişti.

Darbe girişimin ardından ilk kez dün basın önüne çıkan Nkurunziza, “Eş-Şebab örgütünün, yakın zamanda Burundi, Uganda ve Kenya’ya saldıracağı bilgisine ulaştıklarını” belirterek, “Telefonda Uganda ve Kenya devlet başkanlarıyla Eş-Şebab örgütünün tehditleri hakkında konuştuk” demişti.

Devlet Başkanı Nkurunziza’nın Danışmanı Willy Nyamitwe de gelecek ay yapılması planlanan devlet başkanı seçimlerinin ertelenmesine yönelik herhangi bir talebin bulunmadığını ancak konuyla ilgili kararın Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu’na ait olduğunu ifade etmişti.

Öte yandan devlet başkanlığından yapılan açıklamada, RTNB’nin de girişim sırasında darbe yanlıları tarafından yağmalandığına işaret edilerek ülkede basın özgürlüğünün sağlanacağı, gazetecilerin hangi tarafta olursa olsun korunacağı vurgulanmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X