Darbeci albaydan ‘Gerekirse ateş edeceksiniz’ emri

Sakarya’da FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin davada yargılanan sanık Albay Uğur Coşkun savunmasında, askerlere gerekirse askeri silah kullanma yetkisi çerçevesinde silah kullanmaları veya ateş etmeleri emrini verdiğini söyledi.

Darbeci albaydan ‘Gerekirse ateş edeceksiniz’ emri

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaliyle ilgili 220 asker, 2 sivil, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün “hava kuvvetleri imamı” olduğu belirtilen firari Adil Öksüz’ün de aralarında bulunduğu 224 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasının bugünkü oturumu tamamlandı.

 

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan salonda görülen ilk duruşmaya, 138’i tutuklu 140 sanık, mağdurlar ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel de hazır bulundu. 

 

Duruşmada savunma yapan eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, valilikteki olaylarda yaralananlar için üzüldüğünü belirterek, askerlerin ailelerinden de özür diledi.

 

“Komutanım birliklerinize alarm emri verin. Sıkıyönetim ilan edildi” 

 

Resmi olarak 13 Temmuz’da göreve başladığını anlatan Coşkun, darbe girişimi akşamı eşi ve çocuklarıyla Ankara’ya giderken Binbaşı Murat Çelebioğlu’nun kendisini aradığını ve “Komutanım birliklerinize alarm emri verin. Sıkıyönetim ilan edildi.” dediğini ileri sürdü.

 

Coşkun, daha sonra Sakarya’ya döndüğünü ve yoldayken nöbetçi amire birliklerin toplanması talimatını ilgili komutanlara iletmesi gerektiğini söylediğini aktararak, Merkez Komutanı Albay Ahmet Üzer’e jandarma ile irtibat kurulmasını, koordineli hareket ederek yolların ve kavşakların kontrol altına alınmasını ilettiğini dile getirdi.

 

Sakarya’ya geldikten sonra üniformasını giyerek merkez kışlaya gittiğini, Üzer’in bir kısım birliklerin geldiğini diğerlerinin yolda olduğunu söylediğini ifade eden Coşkun, rütbeli personelin toplanmasını emrettiğini, Genelkurmay Başkanlığından geldiğini iddia ettiği emri personele okuduğunu bildirdi.

 

 “Vali ve Emniyet Müdürü’nün kontrol altına alınmaları gerek”

 

Verilen emri uygulamaya çalıştığını savunan Coşkun, “Askerlere ‘Emrin uygulamasını engellemeye çalışan veya mukavemet eden olursa, emniyet tedbirini alacaksınız. Gerekirse askeri silah kullanma yetkisi çerçevesinde silah kullanacaksınız veya ateş edeceksiniz.’ dedim.” diye konuştu.

 

Coşkun, İl Emniyet Müdürünü arayarak gelen emirleri aktardığını, Emniyet Müdürünün “Ben sizden emir almam, Vali Bey’e söylerim, onun emri ile hareket ederim.” dediğini belirterek, “Albay Ahmet Üzer’e, ‘Vali ve Emniyet Müdürü valiliğe gelirse kontrol altına alınmaları gerek. Çünkü sıkıyönetim direktifi bu istikamette.’ talimatını verdim.” dedi. 

 

Savunmanın ardından mahkeme, yarın devam edilmesini kararlaştırdığı duruşmayı bitirdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X