Davutoğlu Facebook üzerinden soruları cevapladı

Başbakan Davutoğlu, “Kürt vatandaşlarımız PKK’nın çağrısı üzerine sokaklara dökülmediler. Huzur ve demokrasi operasyonuna ya doğrudan destek verdiler ya da susarak, zimmi destek verdiler” dedi.

Davutoğlu Facebook üzerinden soruları cevapladı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kral FM’de “Gezegen Mehmet” ismiyle tanınan Mehmet Akbay’ın konuğu oldu. Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Facebook’tan da yayınlanan söyleşide, internet üzerinden gelen soruları yanıtladı. 

Başbakan Davutoğlu, “En büyük gücümüz demokrasimizdir ve insanımızdır. Biz operasyonlara başladık, huzur ve demokrasi operasyonlarına… Zannettiler ki onlar özerklik ilan edecekler, Nusaybin halkı, Cizre halkı, Diyarbakırlılar, sokağa dökülüp on binlercesi yüz binlercesi sahip çıkacaklar. Çıktılar mı? Çıkmadılar. Çünkü o Kürt kardeşlerim, Kürt vatandaşlarımız neyin doğru neyin yanlış olduğunu biliyor. Siyasi tercihini HDP lehine kullanmış olabilir 7 Haziran’da ama PKK’nın çağrısı üzerine sokaklara dökülmediler. Bizim operasyonlara aksine ya doğrudan destek verdiler ya da susarak, zimmi destek verdiler. Yoksa bakmayın şimdi barış sözcükleri kullanmalarına. Bunların niyeti Türkiye’de 11-12 kritik ilçede defakto bir takım uygulamalara girişmekti” şeklinde konuştu.

“Askerlikle ilgili genel bir yapılanma olacak”

Davutoğlu, “Seçimden sonra Türkiye’nin güvenlik sistemiyle, askerlikle ilgili genel bir yapılanma, daha profesyonel bir askere gidiş konusunda attığımız adımlar var, olacak” dedi. 

Gençlere yönelik projeler

Gençlere yönelik projeleri konusunda da bilgi veren Başbakan Davutoğlu, internetin ücretsiz olacağını, ikinci üniversiteye girenlere yurt imkanı sağlayacaklarını, gençler için pasaport harcını kaldıracaklarını, THY’nin gençlere seyahatlerinde indirim sağlayacağını ve yeni iş kuracak gençlere projelerine göre hibe ve kredi imkanı sağlayacaklarını, genç istihdamında maaş ödeyeceklerini söyledi.

Trafik cezası affı

“Trafik cezalarına af gelecek mi?” şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, trafik konusundaki toplumsal hassasiyetin artması gerektiğini belirterek, “Can güvenliği çok önemli. Onun için bu anlamda bir af planımız içinde değil ama eğer toplumsal bir talep varsa ve bir ihtiyaçsa bu ayrıca düşünülür” diye konuştu.

Öğretmen Atamaları

Atama bekleyen öğretmenlerle ilgili  sorular üzerine Davutoğlu, “Türkiye’nin ihtiyacı olan öğretmenler atanıyor her sene. Şubat ayı itibariyle inşallah tekrar 30 bin öğretmen atayacağız. Bu anlamda Türkiye’nin ihtiyacı olan öğretmenleri atamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin AB’ye üyelik süreciyle ilgili olarak da şunları kaydetti:

“Çok zorluklar konulacak önümüze ama bu zorlukları birer birer aşacağız. AB’nin bütün süreçlerini kullanarak elhamdülillah şimdi şunu söyleyebiliyoruz; 2016’nın yazında, en geç 2017’de Shengen’e gireceğiz.” 

“Demokratik hukuk devleti içinde kurallar işler”

Başbakan Davutoğlu, “Aleni bir şekilde PKK’ya destek veren HDP’lilere neden yargı yolu açılmıyor?” sorusu üzerine, şunları söyledi:

“Türkiye, demokratik hukuk devleti. Kime, ne temelde yargı yolu açılacağına yargı mercileri karar verir. Ben başbakan olarak herhangi bir siyasi veya vatandaş için, ‘ona yargı yolu açılsın’ diye empoze eden bir fikirde bulunamam. TBMM’ye üye olan milletvekillerinin dokunulmazlıkları var ancak bu demokratik hukuk devletinde hukuki süreçlerin işlemeyeceği anlamına da gelmez.”

“PKK’ye PYD’ye sırtımızı yaslıyoruz demeleri mazur görülebilir değil”

Başbakan Davutoğlu, “Meclis’e gelip de varsa bir haksızlık orada tartışma imkanına sahip olan HDP milletvekillerinin bunu yapmadan alanda ‘PKK’ya ve PYD’ye sırtımızı yaslıyoruz’ demeleri mazur görülebilir bir şey değildir” diye konuştu.

“Gençlerin hepsinin Başbakanıyım”

Davutoğlu, “Gençlerimiz istediği yere oy verebilir ama oy verdikten sonra biz hükümet olduğumuzda ben o gençlerin hepsinin Başbakanıyım. Bana en sert eleştiri yapan gencin de başbakanı benim” dedi.

Başkanlık sistemi

Davutoğlu, başkanlık sistemiyle ilgili, “Anayasa için yeterli sayıya ulaşmış olursak, o zaman salt başkanlık sistemi etrafında değil daha özgürlükçü, insan onuruna sahip ve insanı esas alan bir Anayasa yapma konusunda kararımız kesin” dedi.

Sınav sistemi

Davutoğlu, üniversite sınav sistemi ile ilgili olarak, “Sınav sisteminde tek günlük değişiklik düşünüyoruz, o da üniversite giriş sınavını yılda bir kere değil aynı TOEFL gibi 2 kere, belki 3 kere yapmak. Onun dışında bir daha bir değişiklik olmayacak” dedi.

“Terörle mücadele kesinlikle yürütülecek” 

Başbakan Davutoğlu, “Çözüm süreci tekrar başlayacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Çözüm süreci bitmiş diye bir tabiri hiçbir zaman kullanmadık. Süreç durdu ama vazgeçtik, bu süreci tamamıyla bitirdik anlamında bir ifade kullanmadık. Terörle mücadele kesinlikle yürütülecek.”

“Milli irade ne derse onu kabul ederiz”

Davutoğlu, “Milli irade ne derse onu kabul ederiz. Beklediğimiz bir sonuç kesinlikle değildi. Üç partili bir sistem olsaydı çok rahat iktidardaydık” ifadelerini kullandı.

Paralel yapıyla mücadele

Başbakan Davutoğlu, paralel yapıyla mücadele ile ilgili olarak da şunları kaydetti:

“Nasıl PKK ile Kürt vatandaşlarımızı ayırt ediyoruz, aynı şekilde devleti içeriden, bürokrasi üzerinden, milletten meşruiyet almaksızın ele geçirmeye çalışan bir yapıyla, mütedeyyin, hayırsever bir şekilde ‘bir cemaat faaliyeti’ diyerek başta o düşünceyle yapıya katkıda bulunmuş olan kişileri ayırt ediyoruz.”

“Biz aynı davayı birlikte savunmuş kişileriz”

Davutoğlu, Abdullah Gül ve Bülent Arınç’la ilgili bir soru üzerine de “Sayın Gül ile ilişkimiz 80, Sayın Arınç’la olan ilişkimiz 90’lı yıllara kadar gider. Biz aynı davayı birlikte savunmuş kişileriz. Her zaman karşılıklı saygıya dayalı güzel ilişkilerimiz oldu” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X