Demire şekil veren hayatlar

Bursa Büyükorhan’da yaşayan Yakup ve Kadir Bozdemir kardeşler, 60 yıldır küçük dükkânlarında ata mesleği olan demirciliği yaşatmaya çalışıyorlar.  

Demire şekil veren hayatlar

AYDIN KURMUŞ

Büyükorhan’da yaşayan Yakup ve Kadir Bozdemir kardeşler, 60 yıldır küçük dükkânlarında ata mesleği olan demirciliği yaşatmaya çalışıyorlar.  

Büyükorhan’da dedelerinden kalma demircilik mesleğini ayakta tutmaya çalışan iki kardeş, dükkânlarında demiri işleyip balta, pulluk, çapa gibi tarım aletlerine dönüştürüyorlar.

demirco.jpg

Evlerine ekmek götürmek için saatlerce ateşin karşısında ter döken Yakup ve Kadir Bozdemir kardeşler, alın teri ile üretim yapmanın mutluluğunu yaşıyorlar. 

Bir işe yaramaz diye insanların çöpe attığı demir parçalarını birer tarım aletine dönüştüren nasırlı ellerin sahipleri, kendilerinden sonra bu işi yapacak kimse olmamasının üzüntüsünü de yaşıyorlar. Kadir Bozdemir, ağabeyi Yakup Bpzdemir ile aynı mekânda yıllardır hiçbir sorun yaşamadan hayatlarını sürdürdüklerini söylerken bu mesleğin ailesinde 1870’li yıllardan itibaren yapıldığını belirtti.

Bozdemir, şunları söyledi: ‘Biz artık son kuşağız. Balta, pulluk, tahra, çapa, keser gibi tarım aletleri yapıyoruz. Gerekli malzemeyi alıp ocakta döverek şekil verdikten sonra suluyoruz. Taşladıktan sonra da kullanılacak hale getiriyoruz. Dede ve baba yadigârı mesleğimizi terimizin son damlasına kadar devam ettireceğiz’ dedi. 

Yakup Bozdemir ise ailesindeki 200 yıllık uğraşın, kendileriyle son bulacağını dile getirerek, “Ben 65 yaşındayım. 5 yaşında bu mesleğe babamın yanında başladım ve 60 yıldır bu işi yapıyorum. Çocuklarımı buradan elde ettiğim gelirle okuttum. Evimin ekmeğini yıllardır buradan temin ederim. Yaptığım işten son derece zevk alıyorum. Tek üzüntüm bizden sonra bu işi yapacak birinin olmaması” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X