Demirel’in toprağa verileceği İslamköy’de tören hazırlığı

Tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitiren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in cenazesinin defnedileceği Isparta’daki hazırlıklar devam ediyor. Demirel’in cumartesi günü memleketi İslamköy’de defnedileceği Çalca Tepe’de mezar yeri kazıldı.

Demirel’in toprağa verileceği İslamköy’de tören hazırlığı

Isparta Valisi Vahdettin Özkan, İl Emniyet Müdürü Halil Altan, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Cömert, İl Müftüsü Galip Akın ile diğer yetkililer, Atabey ilçesine bağlı İslamköy Mahallesi’nde bulunan Süleyman Demirel Külliyesi’ne gitti.

Burada Demirel’in yakınları ve külliye yetkilileri ile görüşen Vali Özkan, daha sonra cenazenin defnedileceği Çalca Tepesi’nde incelemede bulundu.

İl Özel İdaresi ekiplerince yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Vahdettin Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Süleyman Demirel’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, Isparta ve Türkiye’ye başsağlığı diledi.

İlgili kurumların yetkilileri olarak Demirel’in cenazesi için uygulanacak dini, örfi ve resmi törenlerin icrasını değerlendirmek amacıyla bir araya geldiklerini anlatan Vali Özkan, “Ailenin talepleri ve ilgili prosedürler doğrultusunda her kuruma ne düşüyorsa onları yapıyoruz” dedi.

Cenaze töreninin yapılacağı gün herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için trafik ve yolların düzenlenmesiyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini, Demirel’in naaşının yarın Isparta’ya getirileceğini kaydeden Vahdettin Özkan, cenazenin, ailesinin isteği doğrultusunda Süleyman Demirel Üniversitesine de götürülebileceğini bildirdi.

Süleyman Demirel’in cenazesinin defnedileceği İslamköy Mahallesi’nde, İl Özel İdaresi ekiplerince, İslamköy’den Çalca Tepesi’ne kadar olan 2,5 kilometrelik karayolunda genişletme çalışmaları yapıldı. İş makineleriyle düzenlenmesine devam edilen karayolu, daha sonra asfaltlanacak.

Isparta’dan İslamköy’e giden karayolunda da yaklaşık 300 işçi tarafından çevre düzenleme çalışması yapılıyor.

KÜLLİYE BAHÇESİNDEKİ CAMİDE CENAZE NAMAZI KILINACAK 

Demirel için Ankara’da düzenlenecek devlet töreninin ardından naaşı memleketi Isparta’ya getirilecek. Süleyman Demirel Havalimanı’ndan alınacak cenaze yine Demirel’in adını taşıyan bulvardan geçirilerek memleketi İslamköy’e ulaştırılacak. Demirel Külliyesi’nin bahçesinde bulunan Şehriban Hatun Camii’nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılınacak. 

Demirel, kendi cenaze namazının kılınacağı alana en son eşi Nazmiye Demirel, 27 Mayıs 2013 günü vefat ettiğinde girmişti. Demirel, 65 yıllık hayat arkadaşını sonsuzluğa uğurlarken, doktorunun tüm uyarısına rağmen, yürüyerek geldiği avluda yine ayakta eşinin cenaze namazını kılmıştı. Demirel, o gün avluya kendisi için getirilen tekerlekli sandalyeyi eliyle işaret ederek geri göndermişti. 

Cenaze namazının ardından saat 14.30’de definin gerçekleşeceği Çalca Tepe’ye hareket edilecek. Anıtkabir’den sonra Türkiye’nin en büyük anıt mezarının oluşturulacağı Çalça Tepe, 2003 yılında anıt mezar yeri olarak kararlaştırıldı ve 2004 yılında çalışmalara başlandı. 650 hektar genişliğindeki Çalca Tepe hem İslamköy, hem de Isparta’yı tepeden gören bir konumda bulunuyor. Çalışmalar başladığında kıraç bir tepe olan tepe, çalışmaların ardından sedir ve çam ağaçlarıyla yeşil bir alan haline getirildi. 

Cumartesi gününe hazırlanan İslamköy’de Çalca Tepe’de ise çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Eskiden küçük bir stabilize yoldan çıkılan tepeye iş makinelerinin yardımıyla yeni yollar açıldı. Çalca Tepe’de Demirel’in defnedileceği alan da kazılıp, hazırlandı. İçi briketlerle desteklenen mezarın yeri belli olsun diye daha önce konulan Demirel’in İslamköy’e bakan heykeli de kaldırıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X