Denetimler yetersiz tüketici bilinçlenmeli

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Durmuş, denetimlerin yetersiz olduğunu belirtirken, Gıda Yüksek Mühendisi Kavas ise ”Tüketici bilinçlenmeli” dedi.

Denetimler yetersiz tüketici bilinçlenmeli

ASLIHAN AYDIN

Gıda güvenliği panelinde, gıda denetimlerinin yeterli olmadığı, öncelikle tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiği belirtildi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nde (BUSİAD) dün ‘Gıda Güvenliği’ paneli gerçekleştirildi. Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, burada yaptığı konuşmada, gıda güvenliği ve denetimi konusunda tüketicilerin görüşlerini öğrenmek için 2 bin 20 kişinin katıldığı bir anket yaptıklarını söyledi. Bunun sonucunda Bursalı tüketicilerin, gıda denetimlerinin yeterli bulmadıklarının ortaya çıktığını dile getiren Durmuş, ‘Tarım İl Müdürlüğümüz ile de bu verilerimizi paylaştık’ dedi.

TEKNİK PERSONEL ETKİSİ

Büyük firmaların genellikle gıda ile ilgili gerekli prosedürlere uyduğunu kaydeden Durmuş, ‘Yüzde 80’lik dilimi oluşturan küçük işletmelerin denetim mekanizmasının oturmamış olması teknik personel çalıştırmamaktan kaynaklı… Güvenli ve sağlıklı gıda üretmede teknik altyapının olmaması sorun oluyor. Gıda ve Tarım Bakanlığı bu işletmeleri bir an önce ıslah etmeli’ diye konuştu.

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ OLMADAN OLMAZ

Gıda Yüksek Mühendisi Metin Kavas, gıda güvenliğinin bilinçli bir tüketici olmadan gerçekleşmeyeceğine işaret etti. Bunun zincirinin ilk halkasını oluşturduğunu anlatan Kavas, ‘Tüketici bilinçli olup, o ürüne tamah etmediği sürece ve devlet mekanizmaları ile beraber bir baskı unsuru oluşturabilir’ dedi.

RİSKLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, dünya sağlık teşkilatı verilerine göre dünyadaki ölümlerin yüzde 73’ünün beslenme kaynaklı olduğunu hatırlattı. Yılmaz, beslenme kaynaklı ölümlerinin nasıl olduğu konusunda bir bilgi sahibi olmadıklarını dile getiren Yılmaz, ‘Ama tükettiğimiz gıdalar ömrümüzü biçiyor. İlaç kalıntısı, genetiği değiştirilmiş ürünler ve sağlıksız gıda başta olmak üzere tüketicinin mağdur olduğu ve risklerle karşı karşıya olduğunu biliyoruz’ diye konuştu. BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Tezel ise gıda işleme teknolojilerindeki amacın sadece gıdaları dayanıklı hale getirmek olmadığının altını çizdi

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X