Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü hizmette

2013 yılı Temmuz ayından itibaren İnegöl Adliye Sarayında hizmet veren İnegöl Ağır Ceza Mahkemesi’nin alt birimi olan Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü hizmete başladı. Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü görevine Gülay Gül atanırken, Müdürlük birimleri

Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü hizmette

Değerlendirme planlanma, eğitim ve iyileştirme, infaz, gelen evrak, kayıt kabul, denetim, idari ve mali işler, koruma kurulları ve mağdur destek hizmetleri birimleri olmak üzere 9 alt birimi ile hizmet verecek olan Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü’nün tanıtımı yapıldı. Adliye Sarayı zemin katında hizmet verecek olan Müdürlüğün, suçlular için kullanacağı cihazların da tanıtımı yapıldı.

Dün saat 15.00’de Adliye Sarayının çok amaçlı salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına Kaymakam Ali Akça, Garnizon Komutan Vekili Yüzbaşı Uğur Baş, Belediye Başkan Vekili Alper Taban, Başsavcı Osman Köse, İnegöl Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ercan Aydın, bazı kurum Müdürleri ile adliye personeli katıldı.

SUÇLU OLAN KİŞİ TEDAVİ EDİLİYOR

Tanıtım toplantısında konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, “2005 yılından itibaren Türkiye genelinde Denetimli Serbestlik Şube Müdürlükleri kurularak hizmet vermeye başladı. 

Kanuna göre, her Ağır Ceza Merkezinde Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüklerinin kurulması gereklidir. Bu anlamda Türkiye genelinde 131 merkezde Denetimli Serbestlik Şube Müdürlükleri kurulmuştur. İnegöl Adliyesinde de 2013 yılında Ağır Ceza Mahkemesinin faaliyete geçmesi sebebiyle burada da Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğünün kurulması yönünde çalışmalar yapıldı. Kısa süre içerisinde hazırlık çalışmalarını bitirdik ve şu an itibariyle faaliyete geçmiştir. 

Denetimli Serbestlik Şube Müdürlükleri bir anlamda mahkemelerin vermiş olduğu cezaların tedavi edici yönünü ifade eden kurumlardır. Suç işleyen kişi tedavi olsun, topluma kazandırılsın şeklinde ceza hukukunun bir amacı da budur. Bu amaç Denetimli Serbestlik Şube Müdürlükleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüklerinin amacı, suçtan zarar gören mağdurlara yardım etmek, yine ceza alan kişilerinde cezaevindeki cezalarını çektikten sonra topluma kazandırılmaları hususunda kendilerine yardım etmek, meslek edindirmek anlamında faaliyetleri var. Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüklerini yaparken, mümkün olduğunca bütün kamu kurumlarıyla işbirliği halinde çalışmalarını gerçekleştirir. Yoksa tek başına bunu gerçekleştirmesi mümkün değildir. Bu amaçla koruma kurulları kurulmaktadır. Bu kurullarda kamu kurumlarının temsilcileri vardır” dedi.

Kamu kurumlarının çekincelerinin olduğuna da dikkat çeken Köse, “Bu kişiler suçlu, cezalarını çekmişler. Bunları kamu kurumlarına gönderiyoruz, 3-5 ay çalıştırsınlar diye ama rehabilite edilmeleri gerekiyor. Kurumlar da ‘bunlar suçlu, ne yapacakları belli olmaz, benim kurumum da belli bir düzen var’ şeklinde çekinceleri var. Bizim kurumlara gönderdiğimiz bu kişiler zaten cezalarını büyük ölçü de tamamlamış, tahliyelerine bir yıldan az süre kalmış, dolayısıyla bu kişinin o kurumda herhangi bir sorun çıkarması halinde hem yeni işlemiş olduğu suçun cezasını çekecek hem de şartlı tahliye ile geldiği için tahliyesini yakacaktır. 3’te bir oranındaki cezanın infazı da yeniden gerçekleşmiş olacak. Kolay kolay hiçbir sanık yeniden suçu üstlenmez. Birçok Denetimli Serbestlik hükümlüsü kendi isteği ile bu hizmeti kabul etmektedir. Aksi halde cezaevinde kalması gerekiyor. Bu konuda bize mesafeli davranmayın. Biz çalıştırıyoruz şu anda ve şuana kadar sıkıntı çıkaran olmamıştır. O anlamda ben sizlerin yardımını bekliyorum” şeklinde konuştu.

Şube Müdürlüğü ile alakalı bilgilendirme yapan Denetimli Serbestlik Şube Müdürü Gülay Gül ise, “Denetimli Serbestlik, Türkiye’de uygulanan yeni bir infaz sistemidir. Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüklerinin sayısı 137’ye ulaşmıştır. Denetimli Serbestlikte kişinin ıslahı ve topluma kazandırılması esastır. Alternatif bir ceza sistemidir. Denetimli serbestlik uygulamalarına Osmanlı dönemine kadar rastlayabiliriz. Osmanlılarda Tanzimat kanunnamelerinde de denetimli serbestlik ismi olmasa bile, bu sistemlerin uygulandığı görülmektedir. Osmanlı da uygulanan sürgün, kalebentlik, kefaret tedbirleri de Denetimli Serbestliğe alternatif sistemlerdir. Denetimli serbestlik hizmetleri uygulanırken, dikkat edilmesi gereken ilkeler var. Birincisi insan onuruna saygı ve dürüstlük, Denetimli serbestlik görevlileri görevlerini yerine getirirken insan haklarına saygılı ve dürüstlük ve kararlılık çerçevesinde hareket eder” diye konuştu.

Tanıtımın ardından Denetimli Serbestlikte kullanılan cihazların tanıtımı yapıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X