Deniz altından elektrik

Güney Marmara bölgesinde hizmet veren Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) tarafından başlatılan çalışma kapsamında Marmara Adası’ndaki mermercilerin elektrik taleplerine deniz altından çözüm üretildi.

Deniz altından elektrik

Kapasite artışı için başlatılan projede Erdek’ten Marmara Adası’na 11,5 kilometre uzunluğunda denizaltı elektrik kablosu tesis edildi. Yakında elektrik verilecek olan kablo ile adaya daha kaliteli ve kesintisiz enerji aktarılacak. 

UEDAŞ Genel Müdürü Mesut Efe, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Adanın mevcut denizaltı kablosu 1988 yılında 3×120 mm2 kesitli olarak tesis edilmişti. Yeni tesis edilen kablo tam iki katı kapasiteyle adaya yaklaşık olarak 35 MW güç taşıma imkanı sağlamış olacak” dedi.

EN BÜYÜK YATIRIM

Projenin aynı zamanda 5 yıllık süre içerisinde tek kalemde yapılan en büyük yatırımları olması özelliğini taşıdığını anlatan Efe, şöyle devam etti: ”2015 yılı yatırım programımız çerçevesinde ihale edilen projemizin yatırım maliyeti yaklaşık olarak 16 milyon TL civarındadır. Önde gelen bir kablo firması tarafından 3×240 mm kesitli yaklaşık 11.5 km boyunda eksiz olarak imal edilmiştir. Denizaltı kablo çekim işi tamamen hava ve deniz şartlarına bağlı olduğu için rüzgarsız ve sakin bir günde anlık hava tahmin ölçümleri alınarak yapıldı. Uygun şartlar beklenerek denizaltı kablo montaj işlemi başlatılmış ve yaklaşık 3 gün sürmüştür. Şuan kablonun karadaki bağlantıları devam etmekte olup, eylül ayı içerisinde enerji verilmesini planlamaktayız.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X