‘Deniz kenti’nde başka zamanlar

Tarihi hanları, özgün mimarisiyle yüzyılların mirasını yansıtan Muğla’daki Menteşe ilçesi, doğal film platolarını andıran mekanlar dikkat çekiyor.

‘Deniz kenti’nde başka zamanlar

Son yıllarda tarihi doku içerisinde kalan yapıları valilik ve belediye tarafından restore edilerek kültür turizmine kazandırılan kentte, doğal film platosunu andıran mekanları dizi ve sinema yapımcılarının ilgisini çekiyor.

Tarihi hanları, kendine özgü ahşap mimarisiyle asırlar boyu birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Muğla’nın, kültür turizminden aldığı payın artırılması çalışmalar yürütülüyor.

Karia ve Likya uygarlıklarının hüküm sürdüğü, bünyesinde barındırdığı 22’si düzenlenmiş 195 ören yeri ile ziyaretçileri tarihte yolculuğa çağıran Muğla, tarihi hanları, kendine özgü ahşap mimarisiyle 400’ü birinci derece tescilli, 4 bin 400 tarihi binasıyla kültür turizmine katkı sağlıyor.

MENTEŞE BEYLİĞİ

Muğla’nın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla merkez ilçe konumunda bulunan Menteşe, ismini bir dönem kentte hüküm sürmüş Menteşe Beyliği’nden alıyor.

Karia ve Likya uygarlıklarının hüküm sürdüğü, Asar Dağı eteklerine kurulmuş Menteşe’deki evlerin en güzel örnekleri ve isminden söz ettiren Muğla Bacaları, Saburhane Meydanı’nda görülüyor.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe’nin kültür varlıkları açısından çok zengin bir ilçe olduğunu, kent merkezinin mimarinin en güzel örneklerini bünyesinde barındırdığını dile getirdi.

Dönemin önemli ticaret bölgesi olan arastanın, yenileme çalışmaları sonrası hareketlendiğini ifade eden Gümüş, söz konusu bölgenin semercisi, kalaycısı, ayakkabıcısı, demircisi, nalburu, şadırvanı ve saatli kulesiyle günübirlik turların cazibe merkezi haline geldiğini anlattı.

Menteşe ilçesini kültür, hoşgörü ve üniversite kenti olarak tanıttıklarına işaret eden Gümüş, “İlçemiz mübadelede dönemine kadar Türkler ile Rumların ortak çalıştığı, birlikte yaşadığı, tarihi geçmişi olan bir kent. İlçemiz tarihi han ve hamamları ile koruma altındaki Muğla evleri ve Muğla bacası ile ülkede geçmişini koruyarak geleceğe taşıyan en iyi ilçelerden bir tanesi” diye konuştu.

Muğla’ya ziyaret için geldikten sonra Menteşe’nin tarihi dokusuna hayran kalan ve yerleşen çok sayıda yabancı bulunduğunu vurgulayan Gümüş, yaz tatilini Muğla ve ilçelerinde geçiren yerli ve yabancı tüm misafirleri de Menteşe’ye davet etti.

İlçede çekilen sinema filmi ve dizilerin bölgenin tanıtımına büyük katkı sağladığına işaret eden Gümüş bölgenin coğrafi yapısı, iklim koşulları, tarihi ören yerleri ve antik kentlerinin, bölgeyi bir açık film platosu haline getirdiğini belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X