Deprem OSB’leri vuracak

Bursa’daki 17 sanayi bölgesinden aktif fay hattı geçtiğini belirten JMO Başkanı Engin Er, olası bir depremde insanlarla birlikte ekonominin de büyük zarar göreceğini, OSB yetkililerinin ise hiçbir önlem almadığını söyledi.

Deprem OSB’leri vuracak

HATİCE DAL

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, beklenen Marmara ve Bursa depremlerinin, şehirdeki 17 Organize Sanayi Bölgesi için büyük tehlike arz ettiğini söyledi. BAOB yerleşkesinde basın toplantısı düzenleyen Er, Bursa’daki tüm sanayi bölgelerinin hemen hepsinin altında aktif fay hattı olduğunu belirtti. Buralardaki denetimsizlikler nedeniyle olası bir depremde hem ülke ekonomisinin büyük zararlar göreceğini hem de binlerce insanın hayatının tehlikede olduğunu ifade eden Er, OSB yetkililerini uyardı.

DENETİMSİZLİK…

Sanayi yapıları doğal afetler yönünden değerlendirildiğinde Bursa’nın hazırlıksız olunduğunu herkesin göreceğini anlatan Er, şunları kaydetti: ‘‘Yerinde denetim ve uygulama kontrolleri yapılmadı. Sadece eskilerin değil yeni sanayi yapılarının da yeterince güvenli olmadığını biliyoruz. Hazırlanmış zemin etüdlerinin ise çıkan son yönetmeliğe ve formata uygun olmadığını görebiliriz. 5.8’lik yeni İstanbul depreminde boşaltılan binaların yüzde 80’e yakını yeni yapılan ve denetimsiz binalardı. Kestel, Çalı, Akçalar, Kayapa, Hasanağa, İnegöl, Barakfakih, Serbest Bölge, Mustafakemalpaşa gibi sanayi bölgelerinin ya tam altında ya da çok yakınında aktif fay hatları var.”

OSB YÖNETİMLERİNE ÇAĞRI: BİZ GÖNÜLLÜ DE ÇALIŞIRIZ…

Yapılan sondaj sayıları ve sondaj sırasında yapılması gereken deneylerin de son derece yetersiz olduğuna vurgu yapan Engin Er, şöyle devam etti: ‘‘Tamamen kontrolden uzak ve dentlenmemiş çalışmalar oldu. Konutların denetimi belediyeler ya yerinde denetim yapmakta ya da kamera kontrolü istemekteyken; OSB’lerde sondajları yerinde denetleyecek jeoloji mühendisleri bulunmamaktadır. Yapı denetim firmalarında ise sondaj ve arazi çalışmalarını yerinde denetleyecek yapılaşma yok. Bunlar bizim tahminimiz değil, yapılan çalışmaları biliyoruz. 3 günde 18 sondaj çalışmasının yapıldığına dair duyumlarımız var. Hassas bir konu bu, Oda olarak biz burada gönüllü denetim de yaparız.”

BURSA DEĞİL TÜRKİYE EKONOMİSİ ETKİLENİR…

Bu bölgede yaşanacak bir depremden sadece Bursa’nın değil Türkiye ekonomisinin ciddi şekilde yara alacağını dile getiren Engin Er, şu ifadeleri kullandı: ‘‘OSB’lerdeki zemin etüdlerinin düzgün bir şekilde denetlenmesi şart. Ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan sanayi bölgelerimiz kritik durumda. Vurdumduymaz tavırla ve ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla yürütülen zemin etüdlerinin denetlenmemesi, belki deprem olmadan kısa günün karı gibi gözükse de uzun vadede telafisi olmayan sonuçlar doğurur. Ayrıca sanayi bölgelerinde çalışan binlerce insanımız var, her can bir dünyadır. Buradan organize sanayi bölgesi yetkililerini uyarıyoruz. Bu vurdumduyamazlığı bırakıp acil şekilde tedbir alınız, sorumluluğunuzun ağır olduğunu unutmayınız.”

BAOB yerleşkesinde basın toplantısı düzenleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, OSB’lerdeki en büyük sorunlardan birinin denetimsizlik olduğunu belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X