Deprem sigortası neden yapılmalı? İşte bilinmeyen gerçekler…

Konutların depreme dirençli biçimde inşa edilmesi elbette çok çok önemlidir. Can kaybını en aza indirgeyebilmek amacıyla yapılan güçlendirme çalışmaları hayati değer taşıyor. Bunun yanı sıra deprem sonrası insanların hayatlarını idame ettirebilmeleri için yapılması gerekli birçok çalışma bulunuyor. Bunlardan biri olan ‘Deprem Sigortaları’ hakkında kendileri de sigortacılık ve aracılık mesleğini icra eden ve BTSO 53. Komite Başkan ve üyesi olan Abdullah Çelik ve Volkan Biçer, İz Bırakanlar programına katılarak Murat Günay’a bilgi verdiler.

Deprem sigortası neden yapılmalı? İşte bilinmeyen gerçekler…

Röportaj: Murat Günay

Kamera: Bircan Örsel / Kurgu / Montaj: Dilek Özyer

Memleketimizi sarsan ve 27 Şubat itibarıyla 45 bine yaklaşan vefat sayısıyla yürekleri yakan depremler bütün dünyada yankılanıyor. Bu depremlerden sonra ortaya çıkan sonuçlardan biri ‘dayanışma’ ruhu oldu. Bu dayanışma ruhunun olumlu yansımaları Bursa’dan toplanan yardımlarla bölgeye gönderildi. Bursa’daki belediyeler ve vatandaşların bireysel destekleri kadar STK çalışmaları da oldukça yararlıydı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yönetimi ve komiteleri canla başla çalışarak yaralara merhem oldu.

BTSO 53.Meslek Komitesi Başkanı Abdullah Çelik ve komite üyesi Volkan Biçer, İz Bırakanlar programında Murat Günay’ın sorularını yanıtladı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 ilimiz büyük bir yıkıma uğradı. Bu yıkımlarda can kayıplarının yanı sıra ciddi anlamda gayrimenkul kayıpları da yaşandı. Olası depremlere karşı oluşturulan DASK sigortası ve Özel Konut Sigortası poliçeleri vatandaşlara büyük faydalar sağlayabilir. Konunun uzmanlarıyla görüşerek sigorta konusunda ayrıntılı bilgi aldık. BTSO 53. Meslek Komitesi (Sigorta-Aracılık Hizmetleri Komitesi) Başkanı Abdullah Çelik ve komite üyesi Volkan Biçer hem deprem bölgesinde hem de Bursa’da yaşadıkları deneyimleri aktardılar.

Sayın Abdullah Çelik, depremler Türkiye’yi sarsarken ve canlarımızı alırken, hazırlık konusunda yapabileceklerimiz teker inceleniyor. Bu hazırlıklardan biri de gayrimenkullerin sigortalanması… Siz BTSO 53. Komite Başkanı olarak bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

BTSO 53. Meslek Komitesi (Sigorta-Aracılık Hizmetleri Komitesi) Başkanı Abdullah Çelik

Öncelikle bu yıkıcı depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum ve geride kalan insanlarımıza acil şifalar ve sabırlar diliyorum. BTSO’da 53. Meslek Komitesi’nde faaliyet gösteriyoruz. 53. Meslek Komitesi, Sigortacılık ve Aracılık Hizmetleri üzerine çalışan bir komitedir. Tüm meslek gruplarının bir komitesi var. Bu komitelerin amacı bir yandan meslek gruplarının faaliyetlerinin denetlenmesi ve bir yandan da o meslek gruplarında bulunan üyelerimize yapıcı önerilerde bulunmaktır.

Bu komitelerin depremde ne gibi faydaları oldu?
Bursa’da faaliyet gösteren her meslek grubunun bir komitesi olduğu için önce kendi içimizde organize olduk ve güçlü bir dayanışma ile hemen bölgeye hareket ettik. Elbette öncesinde odamız, ilgili meslek komitelerine, ‘gerekli yardımlarla ilgili neler yapılabileceği’ konusunda yol gösterdi. Hangi meslek grubuna deprem bölgesinde ihtiyaç varsa BTSO liderliğinde bir plan hazırlandı. Biz 53. Meslek Komitesi olarak Kahramanmaraş’a gittik. Şehir merkezi, Göksun ve Afşin bölgelerinde bulunduk. Oradaki vatandaşlarımızın durumunu inceledik ve ihtiyaç listeleri belirledik. Biz bölgedeyken de BTSO ve diğer STKlar ile belediyelerimiz ve kamu kurumlarımız çalışmalarına aktif olarak devam ediyorlardı. Kendi komitemiz; bir tır soba ve bir tır battaniye yardımını ayarlamıştı. Burada elde ettiğimiz izlenim, organize olmanın ne kadar önemli bir şey olduğu yönündeydi. Maalesef kendi başımıza yaptığımız yardımlar bazen doğru yerlere gidemiyor. Sahada bunları gördük. Bu noktada odamız sağ olsun liderlik yaparak AFAD ile işbirliği noktasında bize net talimatlar verdi. Bu organizasyon yetisi işlerimizi hızlandırdı ve kolaylaştırdı.

Depreme hazırlıklı olmanın aşamalarından biri de DASK sigortası yaptırmak… DASK hakkında bilgi verebilir misiniz?

1999 depreminden sonra Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kuruldu ve konut alanlar için zorunlu kılındı. Detay vermek doğru olacaktır. Elektrik, su ya da doğalgaz aboneliği alınırken DASK Poliçesi yaptırma zorunluluğu olduğundan dolayı bu ürün satın alınıyor. Ancak bir yıl sonra bu sigorta ne yazık ki yaptırılmıyor. Olması gereken ne? DASK, doğal afetler sonrasında olabilecek hasarları ödeyen bir sigorta ürünüdür. Ana teminatımız deprem ve deprem sonrasında oluşabilecek hasarlardır. Doğru poliçeyi almak için doğru bilgilerle poliçe düzenlenmesi gerekiyor. Evimiz betonarme mi, yığma kagir mi? Evimizin kat adedi nedir? Evimiz kaç metrekare? Bina inşa yılı nedir? DASK metrekare başına bir bedel biçmiş durumda. 25 Kasım 2022 tarihine kadar metrekare başına 1.508 TL ve maksimum 320 bin TL ödeniyordu. 25 kasım 2022’den sonra bu bedel maksimum 640 bin TL’ye çıktı.

Sayın Volkan Biçer, bu bedel hasar gören evimizi yerine geri koymamıza yetmiyorsa ne yapmalıyız?

BTSO 53. Meslek Komite Üyesi Volkan Biçer

Eğer DASK poliçemiz yeterli gelmiyorsa Özel Konut Sigortası poliçesi satın alabiliyoruz. Örneğin 1 milyon TL bedel biçiliyorsa DASK’ın sunduğu 640 bin sınırının üzerine 360 bin TL’lik deprem teminatı alınabiliyor. İstediğiniz limiti ekspertiz yaptırarak belirleyebiliyorsunuz. İnşaat metrekare maliyeti yüksek ise vatandaşlarımıza tavsiyemiz, sigorta acenteleri ile görüşmeleridir. Sigorta şirketi arsa payını sigortalamaz. İnşaat metrekare maliyeti hesaplanır ve bu maliyet üzerinden poliçe hazırlanır. Burada ayrıca paket poliçeler de söz konusu olabiliyor. Depremin yanı sıra, yangın, tsunami, hırsızlık gibi istenmeyen durumları da kapsayan poliçeler hazırlanabiliyor. Hatta eşyalar için de poliçeler hazırlanabiliyor.

Son olarak sigortacılık mesleği hakkında konuşmak isterim. Bu mesleği icra etmek isteyen vatandaşlarımıza neler öneriyorsunuz?

Bu mesleğin okulları var. İki yıllık fakültelerde ve bankacılıkla birlikte dört yıllık fakültelerde öğrenim görmek mümkün. Bu eğitimleri alan arkadaşlarımızın elbette deneyim kazanmaları gerekiyor. Bu deneyim sigorta ve aracılık şirketlerinde elde edilir. Hem mesleği icra etmek isteyenleri hem de sigorta konusunu araştırmak isteyen vatandaşlarımızı acentelerimize bekliyoruz. Bursa’da 900’e yakın sigorta ve aracılık şirketi bulunuyor. Yakınımızdaki bir acenteyi ziyaret ederek ayrıntılı bilgi alabiliriz. İnternetten de bu bilgiler alınabiliyor ama yüz yüze görüşmenin de faydaları vardır elbette.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X