Deprem tahmini tuttu! Sosyal medyayı salladı

Manisa depremini tahmin ettiğini öne süren Tayvanlı bilim insanı Dyson Lin, sosyal medyanın gündeminde. Kullandığı yöntem jeologlar tarafından güvenilir bulunmasa da, dünkü tahminin ardından Lin’in takipçi sayısı iki kat arttı. Yüzlerce kişi, “Dayı madem biliyorsun önceden haber ver” ve “Parti kur, oy verelim” gibi paylaşımlarla Lin’i mesaj yağmuruna tuttu.

Deprem tahmini tuttu! Sosyal medyayı salladı

Sosyal medya, Manisa’da meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremi önceden bildiğini iddia eden Tayvanlı Dyson Lin’i konuşuyor. Lin’in depremden yaklaşık dokuz saat önce ‘Balıkesir çevresinde bir deprem olabileceği’ne dair Twitter paylaşımının ortaya çıkmasıyla takipçi sayısı bir anda iki kat arttı. Lin, hem ‘bir sonraki depremin ne zaman olacağına’ dair sorularla, hem de kurduğu sistemin bilimselliğini sorgulayan ve kendisine ‘şarlatan’ diyenlerin eleştirileriyle mesaj yağmuruna tutuluyor.

DYSON LİN KİMDİR?

Sosyal medya hesabındaki bilgiye göre ‘Tayvan Deprem Tahmin Enstitüsü’nun kurucusu olan Dyson Lin, IRIS adını verdiği ve titreşimlere dayanan bir sistemle olası depremleri önceden tahmin ettiği iddiasında bulunuyor. Ancak çok fazla tahmin yapması ve istatistiksel olarak bu kadar tahminin bazılarının tutmasının normal görünmesi nedeniyle de, birçok uzman tarafından güvenilir bulunmuyor. Uzmanlar, bu yöntemle depremleri öngörmenin mümkün olmadığını, Lin ise aksini savunuyor.

BALIKESİR MESAJINDA NE DEDİ?

Tayvanlı bilim insanının sosyal medyayı karıştıran mesajında ise IRIS sistemi dahilinde Balıkesir’de bulunan cihazın artan titreşimler sonucu ‘geçici olarak çöktüğü, bunun da yakın zamanda gerçekleşecek bir depremin habercisi olduğu’ iddia ediliyordu. Manisa depreminden yaklaşık dokuz saat önce atılan mesajda, “Cihazın çok büyük sinyaller aldığında çöktüğüne inanıyorum” deniliyordu.

TÜRKÇE HABERLERİ SEKTİRMİYOR

Dyson Lin, bu tahmininin sosyal medyada fark edilmesi üzerine takipçi sayısını bir anda iki kat artırdı. Türkiye’deki bazı haber sitelerinin kendisi hakkındaki ‘Depremi önceden bildi’ başlıklı haberlerini paylaşan Tayvanlı bilim insanı, Türkiyeli kullanıcılardan gelen bazı soruları da yanıtladı. İlgi bir noktada öyle arttı ki, “Türkçe konuşamıyorum. Ama Google Translate kullanıyorum” diye bir mesaj bile attı.

İTÜ’YE ELEŞTİRİ

Lin’in, Twitter’dan İstanbul Teknik Üniversitesi’ni (İTÜ) eleştirmesi de dikkat çekti. “İTÜ kendi sinyallerini yorumlayamıyor. Dyson Lin yorumlayabiliyor” diyen Tayvanlı uzman, “İTÜ bu nedenle öfkelendi. Sinyallerini sakladılar” iddiasında da bulundu.

Lin’in Twitter’den yaptığı paylaşımların altına Türkiye’den yapılan yüzlerce yorumdan bazılarıysa şöyle:

Bu kez depremi tutturdu... Yorum yağdı

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X