Melis EVCİMEN
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen büyük deprem felaketinin üzerinden bir yıl geçti… Depremler büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açtı. Yaralarımızı hala sarmaya devam ediyoruz… Bu yas ve yaşanılanların asla unutulmayacağı niteliğinde… Ama kendimizi korumak can kayıplarını indirmeye yönelik çalışmalar yapmak da bizim elimizde…
‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen büyük depremin yıl dönümünde depremde olası can kayıplarını en aza indirmek için ‘Depremyatak’ projesini geliştiren İnşaat Mühendisi İnan Keser olay.com.tr’nin bugünkü konuğu…
‘MİLYONLARIN HAYATINI KURTARACAK’
Basit sonucu ise çok güçlü bir proje geliştirdiklerini belirten İnan Keser, “Topluma inanılmaz faydalı olacağını düşündüğümüz bu proje için hareket ettik amacımız insanlarımız depremde ölmesin diye çalıştığımız proje. Bu proje bir ilk yardım projesi. Bir araçtaki emniyet kemeri gibi düşünebilirsiniz. Basit sonucu ise çok güçlü bir proje. Milyonların hayatını kurtaracak ilk yardım bir sığınma ünitesi yaptık. İstanbul Teknik Üniversitesi hocalarımızla da testlerini yaptık raporlarını çıkardık. İyi bir noktaya geldik umarım hayata geçirebiliriz” dedi.
‘HEDEFİMİZ KISA SÜREDE ÇOK SAYIDA KİŞİYE ULAŞMAK”
Bu projenin her eve uygulanabilmesini istediklerini ifade eden Keser, ” Amacımız acil eylem planı içerisinde kısa sürede çok sayıda kişiye ulaştırılabilecek bir sığınma ünitesi üretmek.
Her eve uygulanabilmesini istiyoruz. Düşüş pozisyonlarına bağlı üç eksende taşıyıcı kuvvet özelliği var bu sistemin ve aslında bir kafes gibi düşünün ama siz yatak seklinde görüyorsunuz. Evdeki mobilyalara uygun şekilde tasarlandı. İç donanımları var bu ünitenin çift kişilik üretilebildiği gibi tek kişilik ve çocuklar içinde üretilebiliyor. Yıkım anında düşüş pozisyonundan bağımsız bir şekilde dayanıklı modüler bir sistem. Kişi bunu aldığı zaman evinde hiçbir değişiklik yapmasına gerek yok. Sadece yatak yerini boşaltacak. İki saatte kurulumu olacak” diye konuştu.
‘KİŞİ SIĞINMA ÜNİTESİ İÇİNDE 2-3 HAFTA YAŞAYABİLİR’
Bursa’da 5 katlı bir bina yıktık test yapan ve projeyle ilgili olumlu sonuçlar aldıklarını vurgulayan İnan Keser, “Hedef kişinin deprem anında canını kurtarmak, ikinci hedef yaralanmasına engel olmak içine girdiğinizde emniyet kemeri sizi sabitliyor sonra altınızda yumuşak bir zemin var mat. Düşme anında yaralanmayı engelliyor ve sağa sola tutunabilecek alanlarınız da var. Amacımız kişinin bu ünite içinde 2-3 hafta rahat bir şekilde yaşayabileceği alan oluşturmak. Burada lojistik bir deprem çantası var. İçinde yiyecek su ve kuru gıda koyabileceği sabitlenmiş temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği. İçinde eksi 20 dereceye kadar dayanıklı hipoderm uyku tulumu var. ilk yardım çantası var. Hedefimiz deprem anında bu ünitenin içerisine giren kişiyi yüzde 95 oranında yaşatmak” dedi.