Derecik Bazilikası unutuldu

Büyükorhan’a bağlı Derecik köyünde, bir çiftçinin tesadüfen ortaya çıkardığı bin 600 yıllık bazilika, gün yüzüne çıkmayı bekliyor.

Derecik Bazilikası unutuldu

AYDIN KURMUŞ

Hristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadet için kullanılan nadir yapılardan olan ve Büyükorhan’a bağlı Derecik köyünde yer alan tarihi bazilikada ödenek yoklugundan 2012’den bu yana kazı çalışmaları yapılamıyor.

İlçenin en önemli tarihi değerlerinden biri olan bazilika,  Roma döneminden bin 600 yıl öncesine ait ve bir örneği de sadece Paris’te bulunuyor. Bir çiftçinin 2001 yılında tesadüfen ortaya çıkardığı bazilikada, 2007-2008 ve 2009 yıllarında Uludağ Üniversitesi-İsviçre Lozan Üniversitesi ve Bursa Müze Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ve kazı çalışmaları çerçevesinde bazilika kalıntılarında, Hıristiyanlığa ait son derece önemli bulgulara rastlanmıştı. Bazilika içerisinde bulunan kilisenin, Hıristiyanlığın Doğu Roma İmparatorluğu tarafından resmi din olarak kabul edilmesinden sonra yapılan ilk kilise olduğu ortaya çıkmıştı.

YETKİ DEVRİ

2013 yılında tekrar başlanması beklenen kazılar kazı izninin Bursa Müze Müdürlüğü’nden alınarak Bakanlar Kurulu’na devredilmesi ve kazıyı gerçekleştiren İsviçre’nin Lozan Üniversitesi tarafından ödenek yetersizliği gerekçesiyle 2012 yılından bu güne kazı çalışmaları yapılamadı. 2012 yılında üzeri koruyucu bir örtü ile kaplanarak kaderine terk edilen Derecik Bazilikası, gün yüzüne çıkmayı bekliyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X