Deri sanayisinin bilinmeyen ustaları: Debbağlar

Mobilyadan halıya, ayakkabıdan giyim sektörüne kadar birçok alanda kullanılan deriler, debbağların ellerinde her biri zahmetli işlemlerin ardından kullanılabilir hale getiriliyor.

Deri sanayisinin bilinmeyen ustaları: Debbağlar

Mobilyadan halıya, ayakkabıdan giyime kadar pek çok sektörde kullanılan deriler, debbağların ellerinde zahmetli işlemlerin ardından piyasaya sürülüyor. 

 

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Deri Fabrikasında deriye şekil veren usta Ömer Başderici (42), Yaptığı açıklamada, ham haldeki derinin sanayi sektörüne uzanmasındaki zorlu yolculuğu anlattı. 

 

Derinin bakterileşmemesi için hemen işleme başlanması gerekiyor

 

Hayvan derilerinin tüylü olarak alındığını belirten Başderici, bu derileri tüylerinden arındırabilmek için öncelikle kireçlik denilen alanda “kılcı”ların içinde bir süre beklettiklerini ifade etti. Başderici, ham olarak alınan derinin bakterileşmemesi için hemen işleme başlanması gerektiğini ve işlem yapılan derilerin beklemesinde ise bir sakınca olmadığını belirtti.

 

Deri yaklaşık bir ayda satışa hazır hale geliyor

 

Kılcılarda bekletilen derilerin üzerindeki malzemeleri bırakmasını sağladıklarını ifade eden Başderici, bu işlemin ardından derileri “zırnık” denilen kimyasal bir maddeyle bir süre daha beklettiklerini söyledi

 

Zırnık sürdükleri derinin daha sonra üzerindeki tüyleri ayıkladıklarını aktaran Başderici, deriyi ezme makinesinden geçirerek parçaları ayıkladıklarını, daha sonra da işleme aşamasına geçirdiklerini ifade etti. 

 

Derinin pişirilerek ince işçilikle son şeklini aldığını aktaran Başderici, bir deriyi yaklaşık bir ayda satışa hazır hale getirdiklerini dile getirdi.  

 

“Maddi getirisi eskisine göre daha iyi”

 

Küçüklüğünden beri baba mesleği olan dericilikle uğraştığını belirten Başderici, “Önceleri debbağlar tarafından köpek dışkısıyla alınan tüy dipleri, şu an ‘zırnık’ denilen bir kimyasal maddeyle temizleniyor ve bu da debbağlara büyük bir kolaylık sağlıyor. Ancak kokusu çok ağır. Eskiden bu iş daha zordu ve insan gücü ile yapılıyordu. Fazla bir kazancı yoktu. Ama baba mesleği dede mesleği olduğu için yapıyoruz. Şimdi maddi getirisi eskisine göre daha iyi” diye konuştu. 

 

İşledikleri derileri ağırlıklı ayakkabıcılar olmak üzere, kıyafet üreten dericilere sattıklarını anlatan Başderici, derileri yurt dışına da ihraç ettiklerini aktardı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X