Ders dışı etkinlikler çocuğun hayatını yönlendiriyor

Gelişim çağında kazanılan ilk yaşantılar, çocuklarda yönlendirici nitelikte olumlu etki yapıyor. Uzmanlar çocukların ders dışı etkinliklere en az derslere verdiği kadar önem vermesi gerektiğini söylüyor. Bu konuda Rehberlik Danışmanı Özde Gül Şen: ‘Farklı

Ders dışı etkinlikler çocuğun hayatını yönlendiriyor

Uzun bir tatil döneminin ardından okullarda ziller çaldı, çocuklar yeni bir eğitim öğretim yılına başladı. Okul dersleriyle bilgi dağarcıklarını genişleten öğrenciler, ileriki yaşlarında mesleki tercihlerinin de harcını oluşturuyor.

Ders dışı etkinliklerin okulun ve eğitimin amacına uygun olarak okulda ya da okul dışında yapılan eğitim öğretim etkinliklerinin tümü olduğunu söyleyen Rehberlik Danışmanı Özde Gül Şen, yapılan çalışmaların okulun kontrolünde olması gerektiğinin altını çizdi. Şen, öğretmenlerle iç içe yürütülen bu etkinliklerin, çocukların bilişsel ve davranışsal olarak eğitimine ve ileriki hayatına katkı sağlayacağını bildirdi.

“Farklı çalışmalar içerisinde olmak, farklı uyarıcılarla sürekli iç içe bulunmak beyin gelişimi için çocuğa katkı sağlar ve psikolojik olarak katarsis etkisi yaratır” diyen Şen, “Ders dışı etkinliklere derslere verdiğimiz önem kadar önem vermeliyiz. İş, çalışma, yaparak ve yaşayarak öğrenme ders dışı etkinliklerin özünü oluşturur. Ayrıca ders dışı etkinliklerin tümü eğitimin istediği yönde doğal bir çalışma fırsatı verir. Bu da ayrıca eğitsel bir değer taşır” açıklamasını yaptı.

MESLEKİ KİŞİLİKLER DERS DIŞI ETKİNLİKLERLE GERÇEKLEŞİYOR

Okul dersleri dışında öğrenciler için farklı bir öğretinin içerisinde olmanın onlara farklı bir eğlence dünyası yaratacağını aktaran Özde Gül Şen, “Bu noktalara ulaşmak ve öğrencilerin, özellikle mesleki kişiliklerinin gelişmesine yardım edecek bilgi, beceri ve alışkanlıkları kazandırmak, ders dışı etkinliklerle gerçekleşir. Gelişim çağında kazanılan ilk yaşantılar, çocuğa ya da gence, yönlendirici nitelikte olumlu etki yapar. Böylece ders dışı etkinlikler, eğitimin önemli bir kısmını karşılar nitelikte olur” bilgisini verdi.

GELİŞİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUK KEŞFETME MERAKI İÇİNDEDİR

Çocuklarının sadece okulda başarılı olmasının beklentisi içerisinde olunmaması gerektiğini dile getiren Özde Gül Şen, “Gelişim çağındaki çocuk keşfetme merakı ile işlerini sürdürür. Bizim onlardan isteyeceğimiz başarı, onlar için sıkıcı ve saçma olabilir. Sonunu tahmin edemedikleri bir uğraş içerisindeki çocuklar yaptıkları işten asla zevk almazlar. Bu süreci eğlenceli bir hale getirmek için onlara bir yandan eğlenerek bir yandan da yapmaları gereken sorumlulukları öğreterek başarılı bir şekilde ilerleriz. Okulun başlama dönemi bir yana dursun dönem içerisinde de çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, özgür hissedecekleri yerde istedikleri aktiviteyi yapabilmeleri onlar için çok yararlı olacaktır” dedi.

ETKİNLİKLER ÇOCUKLARDA MUTLULUK VE İSTEK YARATIR

Çocukların öğretmenleri ile birlikte katılacakları müze, anıtlar ya da tarihi yerler gibi yapacakları gezilerin onlarda farklı bir vizyon oluşturacağına değinen Özde Gül Şen, okul dergisi veya gazetesi hazırlamak gibi etkinliklerin çocuklarda mutluluk ve istek yaratacağını belirtti. Şen ayrıca, okulda bilimsel faaliyetlerin ya da kulüp etkinliklerinin de çocuklardaki yararına değinerek, “Okulda gerçekleştirilen etkinliklere katılan çocuklar ilgi duydukları alanları keşfetmekte daha şanslı olurlar” dedi.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X