Dershaneler ‘okul’ vizesi bekliyor

Hükümetin dershanelerin kapatılmasına ilişkin kararının ardından Bursa’da 122 dershaneden 91’i özel okula dönüşebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuru yaptı.

Dershaneler ‘okul’ vizesi bekliyor

SEYİT GÜNDOĞAN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin kapatılması kararından geri adım atmaması üzerine, dershaneler dönüşüm için sıraya girdi. 

Dershanelerin dönüşüm başvuruları, dershanelerin kapatılacağı 1 Eylül’ün yaklaşmasıyla birlikte rekor seviyelere ulaştı. Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da dershaneler özel okul olmak için gün saymaya başladı. 

Bursa genelinde bulunan 122 dershaneden şu ana kadar 91’nin özel okul olmak için ön başvuru yaptığı öğrenilirken, bunlardan şu ana kadar 17’si Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay almış durumda. 40 adet dersane de bakanlıktan onay bekliyor. Önümüzdeki hafta 20-25 dershanenin daha özel okula dönüşebilmek için onay alması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nda özel okula dönüşüm için onay alan 17 dershanenin 5’i Osmangazi’de, 6’sı Nilüfer’de, 3’ü Yıldırım’da 2’si İnegöl’de ve 1 tanesi de Mudanya’da bulunuyor. 

BURSA’DA ÖZEL OKUL SAYISI 240’A YÜKSELDİ

Dershaneden dönüşen 17 okuldan 4’ü 2014-2015 eğitim-öğretim yılında temel lise olarak hizmet verirken, 13’ü de önümüzdeki eğitim-öğretim sezonunda temel lise olarak hizmet vermeye başlayacak. 

Lise olarak hizmet vermeye başlayan 4 okuldan 1’i Osmangazi’de, 1’i Nilüfer’de, 1’i Yıldırım’da, 1’i de İnegöl’de bulunuyor. Özel okula dönüşüm onayı alan bu 17 dershane ile birlikte Bursa genelindeki özel okul sayısı 240’a yükselmiş oldu. Buna göre; Bursa’da özel anaokulu sayısı 98, özel ilkokul sayısı 41, özel ortaokul sayısı 37 ve özel lise sayısı da 64 olmak üzere toplam 240 özel okul eğitim veriyor. 

OKULLARDAKİ STANDARTLAR YÖNERGE İLE BELİRLENDİ

Dershanelerin tüm Türkiye genelinde özel okula dönüşebilmek için 2018-2019 eğitim-öğretim yılına kadar süreleri bulunuyor. Özel okula dönüşmek için başvuru yapan dershanelerin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Standartları Yönergesi’ne göre hazırlık yapmaları gerekiyor. 

Dönüşüm isteyen dershaneleri detaylı bir şekilde inceleyen bakanlık bu yönerge çerçevesinde, gerekli şartları yerine getiren dershanelerin özel okula dönüşümlerini onaylıyor. Fiziki şartları uygun olmayan kurumlar için gerekli düzenlemeleri yapmak, ya da yeni bina inşa etmek için önlerinde 4 yıllık bir süre bulunuyor. Yönergede; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseler olmak üzere her birinin sahip olması gereken standartlar ayrı ayrı detaylı bir şekilde belirtiliyor. Bu süre zarfında gerekli düzenleme ve yenileme yapan ve gerekli tüm şartları en ince detayına kadar yerine getiren kurumlar bakanlıktan özel okul dönüşümü için onay alabiliyor.   

PARASI OLANIN OKUYABİLECEĞİ BİR SİSTEM OLACAK

Dershanelerin özel okula dönüşümlerini değerlendiren Özel Dershaneler Birliği Derneği (Öz-De-Bir) Bursa Temsilcisi İnanç Düzgün, dershanecilerin mecburen bu yola girdilerini ve başka bir seçenekleri bulunmadığını söyledi. 

Bu sistemle, öğrencinin eskiden 2-3 bin liraya aldığı üniversiteye hazırlanma hizmetini 10-15 bin liraya alacağının altını çizen Düzgün, “Bu durum ailelerin ekonomik durumlarını zarara uğratacak. Kısa yoldan söylemek gerekirse parası olanın okuyabileceği bir sistem olacak. Aynı zamanda diğer özel okulların da kalitesini de aşağıya çekecek. Devlet 4 yıl süre veriyor ve ‘bulunduğunuz binanızı okul sayacağım bu süre sonunda uygun bir yere geçin’ diyor ama buna devletin ciddi anlamda destek vermesi lazım. Bu iş sadece bina yapmakla olmaz. Okulculuk çok başka bir şeydir” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X