Dev enerji yatırımları yolda

Doğalgaz depolama, yüzer LNG terminali ve bölgesel yeni çeşitlendirilmiş boru hattı yatırımları için düğmeye bastıklarını belirten Bakan Albayrak, yeraltı ve maden zenginlikleri ile ilgili de adımlar atılacağını açıkladı.

Dev enerji yatırımları yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yıl başından itibaren itibaren başta doğalgaz olmak üzere çok önemli yatırımların başlatılacağını söyledi. 

Albayrak, dün Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Enerji Ajansı’nın Türkiye Raporu Lansmanı’nda, enerjinin gelecek 10 yılda birçok yeni gelişmeye açık olacağını söyledi. Türkiye’nin 2002’den sonraki süreçte artan büyümesini destekleme amacıyla altyapı yatırımlarına, verimlilik ve iyileştirme noktasında da petrol, doğalgaz ve doğal kaynaklar için birçok yatırıma odaklandığını anlatan Albayrak, Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

BORU HATTI YATIRIMLARI

Özellikle doğalgaz konusunda önemli yatırımlara imza atıldığına dikkat çeken Albayrak, ”Doğalgaz depolamanın yanı sıra, yüzer LNG terminali diye de adlandırılan floating storage and regasification (FSRU) gemileri ve bölgesel yeni çeşitlendirilmiş boru hattı yatırımlarının, Türkiye’nin gaz piyasasının arz önünü daha da iyileştirme yönünde yılbaşından itibaren çok önemli adımlar atmak için düğmeye bastık” diye konuştu. Albayrak, yıl başından itibaren doğalgaz depolama konusunda neticelerin görülmeye başlanacağını, yeraltı ve maden zenginliklerinin enerji sektörüne çok daha verimli şekilde kazandırılması yönünde de adımlar atılacağını kaydetti.

İKİ MİSLİ REZERV KEŞFETTİK

”Türkiye enerjide cari açık noktasında ne yazık ki çok şanslı olmayan bir ülkeydi” diyen Albayrak şunları kaydetti:

”Ancak son yıllarda bulduğumuz rezervler nedeniyle yerli kömür noktasında Türkiye’nin o güne kadar sahip olduğu rezervi keşfetti. Ancak iki misli rezervi keşfetmesi ve hayata geçirmesi stratejisi ile karşı karşıyayız. Yeni ve temiz teknolojilerle entegre olması gerekiyor. Şehir efsanesi gibi dolaşan eleştirilerin aksine çok daha verimli bir resimle karşı karşıyayız. 2 bin kalori ve üzeri gibi çok daha verimli bir resim ile karşı karşıyayız. Bu Türkiye için madencilik sektöründe yeni dönemin stratejisiyle de entegre bir durumu ortaya koyacak. Yeni dönemdeki sondaj faaliyetleri anlamında çok yoğun bir şekilde sahip olduğumuz doğal kaynakların keşfi ile ilgili ciddi bir yatırım ortamı içindeyiz.”

SOCAR YETKİLİLERİNDEN ZİYARET

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın Başkanı Rövnag Abdullayev ile SOCAR Türkiye ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ı ziyaret etti. Şirketten yapılan açıklamaya göre, görüşmede SOCAR’ın Türkiye’de yürüttüğü Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), ilk özel sektör rafineri yatırımı olan STAR Rafineri ve Türkiye’nin tek petrokimya üreticisi olan Petkim ile ilgili gelişmeler ele alındı. Abdullayev, görüşmede, 2008’de Petkim’i satın aldıktan sonra başladıkları projelere hız kesmeden devam ettiklerini, STAR Rafineri’nin yüzde 73’ünün tamamlandığını kaydetti. Projenin öngörülen tarihte tamamlanarak devreye girmesi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini ifade eden Abdullayev, Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak olan TANAP’ta da çalışmaların aralıksız sürdüğünü bildirdi. Abdullayev, Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlediklerini de belirterek, yaklaşık 20 milyar dolar tutarındaki yatırımlarının ülke ekonomisine duydukları güvenin bir kanıtı olduğunu ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X