Dev ihale yeniden

Osmangazi Belediyesi’nin ‘kamu yararı gözetilerek’ iptal ettiği 115 milyonluk çöp ihalesi önümüzdeki aylarda yenilenecek.

Dev ihale yeniden

SEYİT GÜNDOĞAN 

Osmangazi Belediyesi, 2 bölgeye ayırdığı ilçenin çöplerini toplamak için 22 Ekim 2014 tarihinde ihale gerçekleştirdi. Toplam 71 mahalleyi kapsayan 1. bölge için 17 firma dosya alırken, bu firmalardan 5 tanesi teklif sundu. 56.1 milyon maliyetli ihaleye, Yeşil Adamlar firması 45 milyon 876 bin 221 lira, Yavuz Selim Er-Ernak ortak girişimi 43 milyon 218 bin 463 lira, Karacan-Reis ortak girişimi 48 milyon 955 bin 415 lira, GNCR Holding 55 milyon 106 bin 561 lira, Ortem de 52 milyon 720 bin 351 lira teklif verdi. İhale komisyonu yaptığı incelemede ilk önce; Yeşil Adamlar firmasının teklifini uygun buldu.

 

İLK İPTAL 1. BÖLGE İÇİN

Ancak Ortem firmasının ihaleyi Kamu İhale Kurumu’na başvurusu üzerine, KİK belediyenin Yavuz Selim Er-Ernak ortak girişiminin teklifini incelemesini istedi. Belediye de incelemesinde firmanın sahip olduğu teknik imkanlarla ve sunduğu fiyatlarla bu işi yapamayacağına karar vererek teklifi değerlendirme dışı bıraktı. Geriye kalan Karacan-Reis ile Ortem firmalarının tekliflerini ve dosyalarını de inceleyen İhale Komisyonu, ortak girişimin teklifinin ihaleye teklif edilen bedellere göre çok yüksek bularak ‘İhale Kararının Onaylanması veya İptali’ başlıklı 37. Maddesi gereği ihaleyi iptal etti. 

2. BÖLGE  GEÇİRLİLİK SÜRESİNE TAKILDI

Toplam 60 mahalleyi kapsayan 2. Bölge için ise; 18 firma dosya alırken, bu firmalardan 6’sı teklif sundu. İhale, 46 milyon 257 bin lira teklif veren Karacan-Reis ortak girişiminde kaldı. Ancak, ihalenin 120 günlük kanuni bekleme süreleri ve şikayetlerinin incelenmesi esnasında geçen sürelerle bu işe ilişkin belirtilen teklif geçerlilik süresi doldu. Bunun üzerine İhale Komisyonu  firmaya geçerlilik süresini uzatmayı teklif etti ancak firma bunu kabul etmeyince İhale Komisyonu da kamu yararını düşünerek ihaleyi iptal etti. 

HALKIN SAĞLĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ihalenin yasal gerekçelerle ve tamamen kamu menfaatleri doğrultusunda iptal edildiğini belirterek, çöp toplama işini de halkın sağlığını düşünerek, ihale kanununu 22/b maddesine göre pazarlıkla geçici olarak Ortem ve Gintem firmalarına verdiklerini söyledi.  Dündar, “Bizim ihalelerimiz son derece şeffaf ve açık. Bu ihaleyi de gerekçeli teknik sebeplerle kamu yararını gözeterek iptal ettik.  Açık ihaleyi önümüzdeki aylarda yapacağız” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X