Dev proje 2016 Mart’ında açılıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İzmit Körfez Köprüsü’nün de mart ayında hizmete sunulacağını açıkladı.

Dev proje 2016 Mart’ında açılıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Bilgin, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Terör saldırılarının başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere yatırımları nasıl etkilediğinin sorulması üzerine Bilgin, Bakanlık olarak 2003 yılından bugüne kadar 233 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini, bu yatırımların yaklaşık yüzde 20’sini Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yaptıklarını söyledi.

Bölgede terör olaylarından kaynaklı sıkıntılar bulunduğuna dikkati çeken Bilgin, şöyle devam etti:

“Şu an itibarıyla bizim karayollarında 57 şantiyemiz kapalı durumda. Demiryollarında hatlarımıza bombalar yerleştiriliyor, trenlerin geçişi aşamasında bunların patlatılması söz konusu. Fiber kablolarımız, GSM şirketlerimizin baz istasyonlarına saldırılar düzenleniyor. Örneğin bugüne kadar 227 GSM baz istasyonuna saldırı düzenlenmiş, tahrip edilmiş durumda. Bunların hepsinin de ötesinde 10 Ekim’deki, Ankara’daki saldırıda 10 demiryolu çalışanımızı kaybettik yakınlarıyla beraber, 13 yaralımız var, onların tedavileri devam ediyor. Toplanma alanının demiryolunda olması sebebiyle orada çalışan işçilerimizden bir katılım söz konusu olmuştu. Dolayısıyla bizim için çok acı bir tabloyla karşı karşıya kaldık.”

Bölgede yeni hizmete giren Şırnak ve Yüksekova’daki havalimanlarının durumunun sorulması üzerine de Yüksekova’da Selahaddin Eyyubi Havaalanı’nı 26 Mayıs’ta hizmete aldıklarını hatırlatarak, o tarihten itibaren İstanbul’dan her gün, Ankara’dan da 1 Haziran itibarıyla her gün karşılıklı seferler düzenlendiğini kaydetti. Hizmete alındığından bu yana 256 sefer düzenlendiğini ve 23 bin 700’ün üzerinde yolcuyu taşıdıklarını anlatan Bilgin, “Fakat özellikle yapım aşaması da dahil epey terör olaylarıyla karşı karşıya kaldık, çeşitli saldırılara maruz kaldı müteahhitlerimiz, iş makinalarımız. O yüzden tamamlanması da gecikmişti. 5 Ağustos’tan beridir söz konusu havaalanımıza bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle maalesef uçuşları gerçekleştiremiyoruz” dedi.

Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’nda da hizmete alınan 2013 yılından bugüne 4 bin 544 sefer gerçekleştirildiğini ve 293 binin üzerinde yolcu taşındığını bildiren Bilgin, Şırnak’ta da güvenlik sebebiyle uçuş iptallerinin sık sık gündeme geldiğini söyledi.

“Sosyal medyada kötü niyetli kullanıcıların suistimalleri var”

Terör olaylarında sosyal medyada bir araç olarak kullanıldığına işaret edilerek, kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi, kışkırtma amaçlı paylaşımlara karşı ne gibi önlemler alınabileceğinin sorulması üzerine Bilgin, internet erişiminin yaygınlaşmasının, halkın hızlı geniş banttan internetten yararlanması için Bakanlık olarak her türlü gayreti gösterdiklerini söyledi.

Sosyal medyayla birlikte kötü niyetli kullanıcıların da suistimalleri ile de karşı karşı olduklarını belirten Bilgin, “Bu hem kamu güvenliği açısından, hem de bizatihi kişilik haklarının korunması, özel hayatın gizliliği, çocukların korunması dahil olmak üzere kamu olarak aslında uluslararası sözleşmelerden de kaynaklı birtakım görevlerle de karşı karşıyayız. Yaşadığımız olaylarla bağlantılı olarak birtakım düzenlemeleri, uygulamaları yapmakla karşı karşıya kalıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Kendilerini en çok sevindirici ve geleceğe yönelik de ümitlendikleri hususun, Ankara’daki patlamayla ilgili talep ettikleri bilgiler hususunda sosyal medya şirketlerinin işbirliğine gitmeleri olduğunu anlatan Bilgin, “Biraz gecikmeli de olsa gerekli bilgileri aldık ve buna dayalı olarak hakikaten bu bilgiler de büyük fayda getirdi. Bu yöndeki yaklaşımın gelecekte bir başlangıç olmasını arzu ediyoruz” dedi.

Ankara’daki terör saldırısı sonrası iş birliklerinden dolayı sosyal medya şirketlerine teşekkür eden Bilgin, “Bunun, bundan sonraki ilişkilerimizin bir başlangıcı için de önemli bir adım olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Aralık başında uydumuzu tam kapasitede hizmete almış olacağız”

Türksat 4B ile ilgili sorular üzerine Bilgin, uydunun geçen hafta cuma günü uzaya fırlatıldığını anımsatarak, uyduların yörüngeye oturma işlemlerinin uzun zaman aldığına dikkati çekti.

Bilgin, “Bizim uydumuz ilk aşamayı geçti. Fırlatmadan 9 saat 15 dakika sonra uydumuz yörüngesinin oturtulacağı menzile varıyor ve ilk sinyali biz o süre sonunda alıyoruz, bu kademe geçti. Sonra 3 kademe ile gerçek yörüngesine oturtulma süreci olacak. Bu hususlar da çok güzel bağlantılarla gidiyor. Nihai olarak yörüngesine 27 Ekim günü oturmuş olacak. Ondan sonra da bir aylık bir test süreci başlayacak. Ümit ediyorum aralık başında uydumuzu tam kapasite ile hizmete almış olacağız” ifadelerini kullandı. 

Bilgin, “Kendi uydumuzu 2019 sonuna kadar bitirip, 2020’de yörüngeye yerleştireceğiz. Türkiye’nin kendi kaynakları ve imkanları ile üreteceği bir merhaleye gelmiş olduk” dedi.

Boğaz’daki sondaj çalışmalarına kısa süre içinde başlanacağını ifade eden Bilgin, sondaj değerlerinin alınması ve kararların çıkmasının ardından YİD modeliyle kısa sürede ihale işlemlerinin başlatılacağını kaydetti.

“Avrasya Tüneli 2016’nın sonunda hizmete açılacak”

Avrasya Tüneli ile geçen ay delme işleminin tamamlandığını ifade eden Bilgin, tünelin içine ilişkin, bağlantı yollarıyla ilgili çalışmaların yapıldığını belirtti. 

Proje bittiğinde ortalama 100 dakika süren Kazlıçeşme-Göztepe arasının 15 dakikaya ineceğini vurgulayan Bilgin, 2016 sonunda Avrasya Tüneli’ni İstanbulluların hizmetine sunacaklarını bildirdi.

Bilgin, İzmit Körfez Köprüsü’nün de 2016 Mart’ta hizmete sunulacağını bildirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X