Dev proje için geri sayım

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomi ve enerji işbirliğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Dev proje için geri sayım

Türkiye’nin doğrudan ve ilave Rus gazı almasına olanak sağlayacak Türk Akımı projesinin büyük önem taşıdığını belirten Novak, “Bu büyük bir proje ve çok detaylı bir çalışma gerektiriyor. Şu anda hükümetler arası anlaşmanın tamamlanması için sona yaklaştık. Önümüzdeki hafta Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşecek görüşmede bu anlaşmanın hazır olmasını istiyoruz” dedi. Bu yılın 8 aylık döneminde Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin yüzde 40 düştüğünü hatırlatan Novak, “Amacımız, ekonomik ve ticari işbirliğimizi kriz öncesi seviyelerin de üzerine taşımak. Yaptırımlar üzerine de çalışlarımız devam ediyor, tüm yaptırımları kademeli olarak kaldırmak istiyoruz” diye konuştu. 

20 MİLYAR $’LIK YATIRIM

Türkiye’de nükleer enerji sektörünün ilk defa Rusya ile ortaklaşa geliştirileceğini vurgulayan Novak, ”Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi, Rusya ve Türkiye arasındaki stratejik işbirliğinin geleceği olarak görüyoruz” dedi. Proje kapsamında Rusya’da yaklaşık 260 Türk öğrencinin de yüksek eğitim alarak bu alanda uzmanlaşacağını kaydeden Novak, “Şu anda projede inşaata başlamak üzere olduğumuz bir safhadayız. Akkuyu NGS’de yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım olacak ve bunun 6 ila 8 milyar dolarlık kısmı Türk şirketlere yönelecek. Bu nedenle, Türkiye ekonomisine de kazanç sağlayacak bu projenin stratejik yatırım statüsünü almasını umuyoruz. Ayrıca, eğer proje stratejik yatırım statüsü alırsa Türk yatırımcılar için de daha cazip bir proje haline geleceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye ve Rusya arasında bir süredir devam eden doğalgaz indirim görüşmelerine de değinen Novak, “Doğalgaz fiyatları, Gazprom ve Türk şirketler arasındaki sözleşmeler doğrultusunda belirleniyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X