‘Deveci’ ve ‘Santa Maria’da yüksek rekolte beklentisi

Lezzeti, dayanıklılığı ve boyutuyla ünü dünyaya yayılan “Deveci” ve “Santa Maria” cinsi armutların rekoltesinde bu yıl yüzde 60 artış olacağı tahmin ediliyor.

‘Deveci’ ve ‘Santa Maria’da yüksek rekolte beklentisi

Türkiye armut üretiminin yüzde 28’ini karşılayan Bursa’nın Gürsu ilçesinde “Santa Maria” ve “Deveci” armudunun ekimde başlayan hasadı sürüyor.

 

Geçen yıl çiçeklenme dönemindeki soğuk havadan etkilenen armutta elde edilen 50 bin tonluk rekoltenin bu sene 80 bin tonu bulması bekleniyor.

 

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, armut hasadının yaklaşık 25 gün süreceğini söyledi.

 

Yaklaşık 45 bin dönümlük alanda tarım yapıldığını, bunun 25 bin dönümünde “Santa Maria” ve “Deveci” cinsi armudun üretildiğini belirten Dönmez, “İlçede 5 yıldır iyi tarım uygulaması yapıyoruz. Uygulamadaki kriterlere uymayanların hasat yapmasına müsaade edilmiyor. Yani armutları herkes güvenerek tüketebilir.” dedi.

 

Bu yıl armudun kilogram fiyatının düşük olduğunu aktaran Dönmez, şunları kaydetti:

 

“Erken satışlarda kilogramı 1,2-1,3 liradan alıcı buldu. İnşallah ileride düzelir ama şu andaki fiyatlar, çiftçiyi çok memnun edecek durumda değil çünkü bu armudu dalında yetiştirmenin maliyeti 1 lira. Tabii toplamanın ardından ambalaj ve soğuk hava deposuna götürdüğünüz zaman da maliyet artıyor. Böyle sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz. Armutlar, 2018’in mayıs ayına kadar depoda durabiliyor. Çiftçi, fiyatlar daha iyi olduğunda ürünü depodan çıkarmayı bekliyor.”

 

“Deveci armudunda gram kaybı”

 

Dönmez, iriliğiyle ön plana çıkan “Deveci” armudunun bu yıl yeterince büyüyemediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

 

“Meyvede yaz mevsiminde yaşanan aşırı sıcak dönemden kaynaklanan bir sıkıntı oldu. Meyvelerde ‘boylama’ dediğimiz değerde, normale göre bir tık altta kaldık. Yani tanesi 1-1,5 kilogramlık Deveci armudu toplarken, bu yıl 1 kilogram yerine 700 gram, 1,5 yerine de 1,2 kilogramlık topladık. Bu durumu temmuz-ağustos aylarında 40 dereceleri bulan sıcaklığa bağlıyoruz. Tabii bu durum, tonajlara da yansıyor.”

 

Geçen yıl rekoltenin çok düşük olduğunu hatırlatan Dönmez, “Geçen sene ocak ve mart ayındaki çiçeklenme döneminde bir soğuk yaşanmıştı. Bu yüzden Deveci cinsinde de Santa Maria’da da rekolte 25 bin ton civarındaydı. Bu sene iki cinste de 40’ar bin ton ürün var. Yani geçen yıl iki ürün toplamı 50 bin ton iken bu yıl 80 bin tonu yakalayacağız. Geçen seneye göre rekoltede artış var.” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X