Devlerden ‘sosyal uygunluk’ uyarısı

Nike, Esprit ve C&A gibi dünya devlerinin yetkilileri, Türk tekstil sektöründe sosyal uygunluğun firmaları farklılaştıracağına ve ayakta kalmalarını sağlayacağına dikkat çekti.

Devlerden ‘sosyal uygunluk’ uyarısı

ASLIHAN AYDIN

Sosyal uygunluk şartlarını uygulayan firmaların bir adım öne geçtiği bildirildi.

‘Yeşim Tekstil Sosyal Uygunluk Zirvesi’ geçtiğimiz günlerde firmanın konferans salonunda gerçekleştirildi. 

‘Sürdürülebilir bir dünya için birlikteyiz’ sloganıyla yapılan zirvede, tekstil sektörüne yönelik, çalışan hakları ve iş koşullarının iyileştirilmesini hedefleyen sosyal uygunluk şartları ele alındı. Yeşim Tekstil’in müşterileri, paydaşları ve tedarikçilerinin katılımıyla gerçekleşen zirve ‘Tekstil sektöründe sosyal uygunluğun önemi’ başlıklı panel ile başladı. 

Global Compact Yönetim Kurulu Danışmanı Deniz Öztürk’ün moderatörlüğünü yaptığı panelde; Nike Avrupa, Ortadoğu Afrika Direktörü Caner Soytaş, Esprit Avrupa Ortadoğu, Afrika Sosyal Uygunluk Sorumlusu Evre Kaynak, C&A Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Müdürü Burak Gagvalı, Türk tekstil sektöründe sosyal uygunluğun firmaları farklılaştıracağına ve ayakta kalmalarını sağlayacağına dikkat çektiler.

YEŞİM FARK YARATTI

  

Zirvenin öğle yemeğinden sonraki bölümünde ise Nergis Holding Hukuk Müşaviri İbrahim Yaşar, Çalışma Bakanlığı’ndan İşkur İl Müdür Yardımcısı Mehmet Çiftçi de bir sunum yaparak, konuyla ilgili çalışma hayatından örnekleri katılımcılarla paylaşıp sosyal uygunluğun iş yaşamındaki önemini vurguladılar. 

Açılış konuşmasını yapan Yeşim Tekstil İnsan Kaynakları ve Sosyal Uygunluk Direktörü Fatoş Hüseyinca, sosyal uygunluğun kendileri ve birlikte çalıştığı fason firmalar için çok önemli olduğunu söyledi. 

Fason firmaları konu hakkında bilinçlendirmek için bu zirveyi düzenlediklerini dile getiren Hüseyinca, “Kurucumuz rahmetli Şükrü Şankaya’nın babasının “Seninle çalışan insanların insan olduğunu ve onlara iyi davranmanın senin sorumluluğun olduğunu hiçbir zaman unutma” öğüdünün sosyal uygunluk çalışmalarının temelini oluşturduğunu ifade etti.  Hüseyinca ‘Önce İnsan’ prensibiyle bugüne kadar sosyal uygunluk konusunda birçok farklı çalışmaya imza attıklarını belirtti.

AVANTAJA DÖNÜŞTÜRDÜK

Fatoş Hüseyinca, Yeşim Tekstil’in sosyal uygunluk konusunda zaman içinde kendini sürekli geliştirerek rekabet ortamında bunu bir avantaja dönüştürdüğünü belirterek, “2006 yılından bu yana SA8000 gibi dünyanın en saygın sosyal uygunluk belgesine sahip olmaktan, bu konuda dünyanın en geniş network’ü olan Global Compact’ta yer almaktan ve bu konuya büyük önem veren dünyanın en saygın markalarıyla üretimde partnerlik yapmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

BÜYÜK TASARRUF SAĞLIYOR

Katılımcılar panelde, tekstilin yaklaşık 600 yıllık bir tarihi varken, sosyal uygunluk kavramının 15 yıllık bir geçmişi olduğunu ve bu yüzden iş modeli olarak eklenmesinin zaman alacağını söylediler. Sosyal uygunluğun firmalar tarafından ilk yıllarda bir yük olarak algılandığını hatırlatan katılımcılar, aslında sosyal uygunluk şartlarını yerine getirmenin her zaman para harcamak olmadığını, uzun vadede büyük tasarruf sağladığına dikkat çektiler. 

TİYATRO OYUNU VE DANS GÖSTERİSİ

Panelde sosyal uygunluk şartlarını yerine getiren firmaların bir adım öne geçeceği vurgulanırken, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün dünyada rekabet edebilmesi için bu şartlara uygun üretim yapmasının şart olduğu ifade edildi. Zirvede gün boyu yapılan sunumlar ve konuşmalar arasında sosyal uygunluk konusunda bir küçük tiyatro oyununu sergilenirken Yeşim Tekstil Kreşi 3 yaş grubu çocukları ise küçük bir dans gösterisi ile katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Zirve sonunda Yeşim Tekstil İnsan Kaynakları ve Sosyal Uygunluk Direktörü Fatoş Hüseyinca, konuşmacılara birer plaket takdim etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X