Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ın ‘Fırtınalı Bir Yaşamöyküsü’

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, hayatının ve siyasi mücadelesinin kaleme alındığı “Cavit Çağlar & Fırtınalı Bir Yaşamöyküsü” kitabının lansmanında, “Kitapta tarih var, coğrafya var, savaşlar ve göçler var, iş alemi var, zirvede siyaset, ardından da siyasi tuzaklarla kurulmuş kasvetli günler var. Devlete ve millete darılmak yok. Gerektiğinde, devletimizi, komşu bir devletle barıştırmak da var. Sizlere, iyi okumalar diliyorum” dedi.

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ın ‘Fırtınalı Bir Yaşamöyküsü’

Ulaş GİRGİN

Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER

Devlet Eski Bakanı Cavit Çağlar’ın hayatının ve siyasi mücadelesinin Hulusi Turgut tarafından kaleme alındığı anı, biyografi niteliğindeki “Cavit Çağlar & Fırtınalı Bir Yaşamöyküsü” kitabının lansmanı, Mövenpick Hotel İstanbul Bosphorus’ta gerçekleştirilen iftar etkinliğinde yapıldı.

İftar sonrası kitapla ilgili konuklara açıklamalarda bulunan Çağlar, konuşmasına 12 Mart 1971’de Türk demokrasisinin çok büyük bir yara aldığını, aradan yarım asır geçmiş olsa da, bugünlerde onun hüznünün yeniden yaşanacağını hatırlatarak başladı.

Devlet eski Bakanı Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meslekte 60 yılı geride bırakmış olan meslektaşınız Hulusi Turgut, anılarımı yazmış. Sayfalar dolusu anıları, merak ve heyecan içinde okudum. Hayat hikayemin bilmediğim sahnelerini bu kitaptan öğrendim.

Hulusi Turgut, anılarımı yazarken tarihin tavan arasına dalmış, bu yolculuğa da 6 Mayıs 1997’de çıkmış. Şimdi, o hikayeye bir bakalım. Hatırladığım kadarıyla Hulusi Turgut 1990’lı yıllarda Alparslan Türkeş’in anılarını, Zafer Mutlu dostumuzun yönetimindeki Sabah Gazetesi’nde yayınlamıştı. Gazete tiraj rekoru kırıyor, adeta yok satıyordu. İşte o günlerde arkadaşım Erman Yerdelen, Turgut’a ‘Cavit Çağlar’ın da hayat hikayesi çok ilginç. Bilgilerine…’ önerisinde bulunmuş. Turgut, ‘Cavit Bey, Türkeş’in neredeyse yarı yaşında. Biraz hayatını yaşasın, o ilginç sahneler çoğalsın’ cevabını vermiş. Erman Bey, bu sohbet sırasında hayat hikayemin birkaç ilginç sahnesini de Turgut’la paylaşmış.

“ANILARIM GÜN IŞIĞINA ÇIKTI”

Aradan birkaç yıl geçtikten sonra Hulusi Turgut, bir suikast teşebbüsünden kurtulan Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev’le ilgili yazı dizisi hazırlarken, dönemin Cumhurbaşkanı, Liderimiz Demirel ile görüşmüş. Cumhurbaşkanımız, Turgut’u bilgilendirirken şunları söylemiş; ‘Türkiye ile Azerbaycan arasındaki devletler arası ilişkileri, Devlet Bakanımız Cavit Çağlar yürütüyor. Bu konunun ayrıntısını kendisi ile görüşmenizi öneriyorum.’ 1997 yılının Mayıs ayında Ankara, Çankaya’daki çalışma ofisimdeydim. Henüz kurmuş olduğumuz NTV’nin heyecanını yaşıyordum. Hulusi Turgut, işte o günlerde ziyaretime geldi. Kendisine, Haydar Bey’e karşı girişilen suikast teşebbüsünün perde arkası hikayesini anlattım.

AYAK ÜSTÜ SÖZ VERDİM ZAMAN İÇİNDE FİİLİYATA GEÇTİ

Turgut’la söyleşimiz bitti ama sohbet devam ediyordu. Hayat hikayemden anekdotları anlatmaya başladı. Doğrusu şaşırdım. Merak içinde, ‘Nereden öğrendiniz?’ dedim. ‘Haberin kaynağı söylenmez’ cevabını verdi. Turgut ofisimden ayrılırken, ‘Hayat hikayenize, ambargo koymak istiyorum’ çıkışını da yaptı. Yine şaşırdım. Turgut ısrarını sürdürdü, ben de ayak üstü kendisine söz verdim. Kısa bir süre sonra o anekdotları arkadaşım Erman Bey’den öğrendiğini tespit ettim. Hulusi Turgut’a ayak üstü verdiğim söz, zaman içinde fiiliyata geçti. Elinde kocaman bir teyple çat kapı gelir, beni mazi yolculuğuna çıkarırdı. Soruların ardı arkası kesilmiyordu. Aradan yıllar geçti, Turgut’un bu teşebbüsünden, Cumhurbaşkanımız Demirel’in de haberi oldu. ‘Kitabın önsözü benden’ diyerek bizi heyecanlandırdı.

DEVLETE VE MİLLETE DARILMAK YOK

Evet kıymetli dostlarım, çeyrek asır sonra anılarım gün ışığına çıktı. Hulusi Turgut, beni henüz 12 yaşındayken yönetmen koltuğuna oturtmuş.
Kitapta tarih var, coğrafya var, savaşlar ve göçler var, iş alemi var, zirvede siyaset, ardından da siyasi tuzaklarla kurulmuş kasvetli günler var. Devlete ve millete darılmak yok. Gerektiğinde, devletimizi, komşu bir devletle barıştırmak da var. Sizlere, iyi okumalar diliyorum.”

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Devlet Eski Bakanı Cavit Çağlar, anılarıyla dolu kitabı tüm konuklar için imzalamayı es geçmedi.

Lansmana, Sözcü Gazetesi’nin usta kalemi Rahmi Turan, Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ, T24’ün deneyimli yazarı Mehmet Yakup Yılmaz, Halk TV’nin sevilen haber programcısı İsmail Küçükkaya, TV 100’ün tanınan programcısı Kübra Par, Karar Gazetesi Yazarı İsmet Berkan, Habertürk Yazarı ve TV yorumcusu Nagehan Alçı, TV programcısı Özlem Gürses, Habertürk’ün başarılı programcısı Mehmet Akif Ersoy, Oksijen Gazetesi’nin kurucuları Zafer Mutlu ve Tayfun Devecioğlu, NTV Genel Yayın Yönetmeni Nermin Yurteri ve İstanbul Haber Müdürü Yağız Şenkal, Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer, TV100 Yazarı ve programcısı Erdoğan Aktaş, Sözcü Gazetesi Yazarı İpek Özbey, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar gibi basın camiasının ünlü isimleri katılıp, gece için Çağlar’a teşekkürlerini iletti.

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ı bu önemli günde eşi Nursel Çağlar, çocukları Mustafa Çağlar, Yeşim Çağlar Hattat ve Yasemin Çağlar’ın yanı sıra torunları Mert Çağlar, Yiğit Çağlar ve Yaman Kaya yalnız bırakmadı…

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ın torunları Yaman Kaya, Mert Çağlar, Yiğit Çağlar

 

Hulusi Turgut, Rahmi Turan, Cavit Çağlar, Kenan Tekdağ

 

Cavit Çağlar, Sözcü Gazetesi’nin usta kalemi Rahmi Turan

 

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, ulusal basının önemli haber programcılarından Özlem Gürses

 

Erman Yerdelen, NTV Genel Yayın Yönetmeni Nermin Yurteri, Cavit Çağlar ve NTV İstanbul Haber Müdürü Yağız Şenkal

 

Erman Yerdelen, Hulusi Turgut, Vahap Munyar, Cavit Çağlar

 

Erman Yerdelen, Hulusi Turgut, Erdoğan Aktaş, Cavit Çağlar

 

TV programcısı ve köşe yazarı Kübra Par, Cavit Çağlar’a kitabını imzalattı

 

Kübra Par, İsmail Küçükkaya, Nermin Yurteri ve Erman Yerdelen, Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’la kitabı hakkında sohbet ettiler…

 

OLAY ekibi Mehmet Ali İnan, İsmail Öztat, Ahmet Emin Yılmaz, İhsan Aydın ve Orhan Güney, Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ın önemli gününde yanındaydı…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X