Devlet okullarında kaynak kitap yasak

Milli Eğitim Bakanlığı, devlet okullarında yardımcı kaynak, test kitabı vb. gibi kitaplar ile öğrencileri sınav stresi ve endişesine sevk edeceği gerekçesiyle deneme sınavlarını yasakladı.

Devlet okullarında kaynak kitap yasak

SEYİT GÜNDOĞAN

Devlet okulları ile özel okullar arasındaki fırsat eşitsizliği her fırsatta tartışılırken, Milli Eğitim Bakanlığı çok tartışılacak bir karara imza attı. Bakanlık, yayınladığı yönerge ile, devlet okullarında yardımcı kaynak, test kitabı, tatil kitabı vb. gibi materyaller ile öğrencileri sınav stresi ve endişesine sevk edeceği gerekçesiyle deneme sınavlarını yasakladı. Özel okullarda yardımcı kaynak kitap kullanıldığı ve defalarca deneme sınavı yapıldığı göz önüne alındığında, bu durum; devlet okulları ve özel okullarda TEOG, LYS ya da LGS’ye girecek olan öğrenciler arasında adaletsizlik yaratacağı tartışmalarını da beraberinde getiriyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği ve ilkokul, ortaokul ve liseleri kapsayan yazıda; Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav odaklı ve yarışmacı bir eğitim anlayışı yerine, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini de keşfeden bilimsel ölçütlere dayalı, çağdaşları ile rekabet edebilecek becerilere donanmış, problem çözebilen, akıl yürüten, üreten, milli ve manevi değerlere sahip bireyle yetiştirme anlayışını benimsediği gerekçesiyle; öğretmen ve öğrencilere yapılan ders kitaplarının dışında ‘yardımcı kaynak’, ‘test kitabı’, ‘tatil kitabı’ vb. adlar altında diğer yayınların ilgi (a) yönetmelik gereği okullarda bulundurulmaması, reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmemesi, öğrencilere aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içinde bulunulmaması gerektiği belirtiliyor. Bununla birlikte TEOG, LYS ve LGS gibi sınavlar için gerçekleştirilen deneme sınavları da bu yasaktan nasibini alıyor. Bakanlığın aynı yönergesinde; ‘Deneme Sınavı’, ‘Değerlendirme Sınavı vb. adlarla eğitim-öğretim süreçleri göz ardı edilerek, öğrencileri sınav stresi ve endişesine sevk edecek ve eğitim-öğretim faaliyetlerini aksatacak, sıralama esaslı sınav uygulamalarından kaçınılması gerektiği vurgulanıyor. Yazıda ayrıca; bakanlığın, öğrencileri bu tür sınavlara hazırlamak için, Destekleme ve Yetiştirme Kursları’nda görev alan öğretmenlerden oluşan uzman bir ekip tarafından ders yılı boyunca programlar çerçevesinde hazırlanan, ‘Kazanım Kavrama Testleri’ ve ‘Değerlendirme Sınavları’ gerçekleştirdiği belirtiliyor. 

 

MEB ZENGİNİ KOLLUYOR

 

Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu,  eğitimde ortadan kalkan fırsat eşitliği nedeniyle artık zengin çocuklarının iyi ve kaliteli eğitim alabildiğinin altını çizerek, “Hal böyleyken, normalde özel öğretim kurumlarıyla devlet okulları arasındaki fark gittikçe derinleşmiş ve artık kaliteli yüksek öğretim kurumlarına ağırlıklı olarak özel öğrenim kurumlarından geçiş olmaya başlamıştır. Bakanlığın bu son yazısı ile sınav odaklı eğitim sistemimizde olmazsa olmazlardan biri olan deneme sınavları ve kaynak kitap kullanım imkanını devlet okullarında yasaklanmıştır. Özel eğitim kurumlarında, TAOG, LYS, LGS gibi sınavlara yüzlerce deneme sınavı ve kaynak yayınlarından yararlararak girebilen çocuklar bir tarafta, diğer tarafta ise dershane ve özel okul imkanı olmayan ve yalnızca devlet okullarının yılda birkaç kez yaptığı deneme sınavıyla hazırlanma imkanı olan çocukların elinden bu imkanı da almıştır. Sonuç olarak Milli Eğitim Bakanlığı, her zamanki gibi zengini, özel öğretimi ve imkanı olanları kollamış, diğer kesimleri gözden çıkarmıştır” diye konuştu.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X