Devletine güvenen dünyalı daha mutlu

Dünyanın 10 büyük ekonomisi arasındaki ülkelerden hiçbiri BM’nin dünya mutluluk endeksinde ilk 10’a giremedi. ABD listede kendine 18’inci sırada yer bulabilirken Çin 86’ncı, Japonya 54’üncü, Türkiye ise 74’üncü oldu.

Devletine güvenen dünyalı daha mutlu

Birleşmiş Milletler’in (BM) yayımladığı Dünya Mutluluk Raporu vatandaşlarının en mutlu olduğu ülkelerin dünyanın en zengin ekonomileri değil, sosyal devletin ve kurumsal desteklerin hala güçlü olduğu ülkeler olduğunu ortaya koydu.

Dünya Mutluluk Günü dolayısıyla yayımlanan raporda, dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasındaki ülkelerden hiçbirinin mutluluk endeksinde ilk 10’a giremediği görüldü. BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözüm Ağı (UNSDSN) tarafından hazırlanan raporda ülkeler gelir, sağlıklı yaşam beklentisi, sosyal destek, özgürlük, güven ve cömertlik değişkenleri bakımından kıyaslandı. Finlandiya, 6 değişkenin toplamına bakıldığında dünyanın en mutlu ülkesi olarak zirvede yer aldı. Listede Finlandiya’yı sırasıyla Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, İsveç ve Avustralya izledi.

KANADA FARK YARATTI

Öte yandan dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin mutluluk sıralamasında geride kaldıkları görüldü. bu alanda bir numara olan ABD listede kendine ancak 18’inci sırada yer bulurken, ekonomik büyüklükte onu izleyen Çin 86’ncı, Japonya 54’üncü, Almanya 15’inci, İngiltere 19’uncu, Fransa 23’üncü, Brezilya 28’inci, İtalya 47’nci, Hindistan 133’üncü, Rusya 59’uncu oldu. Dünyanın büyük ekonomileri arasında bir tek Kanada mutluluk endeksinde de iyi bir yer edindi. Dünyanın en büyük 11’nci ekonomisi olan ülke, mutluluk endeksinde de 7’inci sıraya yerleşti.

TÜRKİYE 74’ÜNCÜ SIRADA

Dünyanın en büyük 17’inci ekonomisi Türkiye listedeki 156 ülke arasında 74’üncü sırada yer aldı. Raporda 2015-2017 yıllarında mutluluk ölçüleri bakımından en fazla ilerleme kaydeden ülkenin Batı Afrika ülkesi Togo, en büyük gerilemeyi yaşayan ülkenin ise ekonomik krizdeki Güney Amerika ülkesi Venezuela olduğu belirtildi.

GÖÇMENLERİN DE EN MUTLU OLDUĞU ÜLKE FİNLANDİYA

2018 Dünya Mutluluk Raporu’nda ilk kez incelenen ülkelerin genel vatandaş profili dışında o ülkelere göçmen olarak gelmiş kişilerin de mutluluk durumları ele alındı. Raporun dikkati çeken bulgularından birisi de ülkelerin mutluluk endeksindeki sıralamasının göçmen nüfuslarının mutluluk düzeyine göre sıralamasıyla neredeyse aynı olması. Mutluluk endeksinde ilk 10 sırada yer alan ülkeler, aynı zamanda göçmen nüfusun da kendini en mutlu ve güvende hissettiği ülkeler. Finlandiya her iki değerlendirmede de zirvede yer alıyor. Bu durum göçmenlerin mutluluğunun içinde yaşadıkları toplumların yaşam kalitesine bağlı olarak değiştiğini gösteriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X