Dikkat! Aylığınız kesilebilir

Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar bugünkü köşesinde, malullük aylığı alan kişileri yakından ilgilendiren uyarılarda bulundu.

Dikkat! Aylığınız kesilebilir

Acar yazısında şu uyarıları yaptı:

Malullük aylığı alan kişiler aldıkları aylığın kesilmemesi için bazı hususlara dikkat etmeli. Yoksa geçmişe dönük, altından kalkamayacağınız bir borçla karşılaşabilirsiniz.

Okurlarımızdan Salih Bey göndermiş olduğu e-postasında kolundaki kısmi felç rahatsızlığından ötürü çalışamadığını, SGK’dan 1,5 yıldır malullük aylığı aldığını, ilerleyen günlerde bir işyerinde santral personeli olarak çalışmak istediğini söylüyor ve böyle bir durumda malullük aylığının kesilip kesilmeyeceğini soruyor. Bu yazımızda Salih Bey gibi çok sayıda kişinin merak ettiği ve zaman zaman ciddi mağduriyetler yaşanan bu konuyu değerlendirmeye çalışacağız.

Malullük aylığı, sosyal güvenlik sistemimizin sunduğu önemli haklardan birisi. Şayet çalışma gücünüzün %60’ını kaybetmişseniz veya iş kazası/meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünüzün % 60’ını kaybetmişseniz ve bu durumu SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularından alacağınız raporla kanıtlarsanız malul sayılıyorsunuz.

Çalışınca Aylık Kesilir

Bağlanan malullük aylığı bazı durumlarda SGK tarafından kesilebiliyor. Nitekim SGK malullük aylığı alan bir kişiyi her zaman kontrol muayenesinden geçirebilir. Eğer yapılan kontrol muayenesinde malul sayılma durumunun ortadan kalktığı belirlenirse aylık kesiliyor.

Bununla birlikte malullük aylığı alan bir kişinin çalışmaya başlaması halinde de aylık kesilir. Bu sebeple alınan malullük aylığının tutarı ile çalışma durumunda alınacak ücret kıyaslanmalı ve buna göre karar verilmeli.

Bu arada sakın ola kayıtdışı çalışarak malullük aylığı almaya devam etmeyin. Bu durum tespit edilirse geçmişe dönük aldığınız aylıklar faizi ile birlikte sizden istenir ve kendinizi ağır bir borç yükünün altında bulursunuz.

Fatih Acar’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X