Diş macunu ne zaman ve nasıl icat edildi? Diş macununu ilk kim kullandı?

İlk Kez Mısırlılar tarafından kullanılan diş macununun kısa tarihi….

Diş macunu ne zaman ve nasıl icat edildi? Diş macununu ilk kim kullandı?

Diş macunu tarihte ilk kez M.Ö 2000’li yıllarda mısırlılar tarafından kullanılmıştır.

İlk diş macununun içeriğinde sadece sünger taşı ve sirke bulunmuyordu; tahmin edebileceğiniz gibi ilk diş macunlarının dişi temizleme mekanizması, günümüzden farklı olarak diş üzerindeki kirleri aşındırma yöntemine dayanıyordu.

Bu yüzden içerisinde sünger taşının yanı sıra; öküz toynağı, reçine ve yumurta kabuğu parçaları ya da tozu bulunuyordu. İlk başlarda toz halinde olan bu karışıma daha sonra su eklenerek macun haline getirildi.
 

macun

Şimdi “Efendim, mısırlılar zaten yememiş içmemiş icat çıkarmış. Ne diye diş macununa ihtiyaç duymuşlar o zaman?” diyebilirsiniz lakin ki öyle değildir;

Mısırlılıların bu buluşu daha sonra Romalılar ve yunanlılar tarafından içine ağaç kabuğu gibi tatlandırıcılar eklenerek geliştirilmiştir. Fakat diş macununun günümüzdekine az da olsa benzer hale gelmesi 1800-1850’li yılları bulmuştur. Bu dönemde kavanozda satılan diş macununun ilk toplu üretimi ise 1873 yılında Colgate tarafından yapılmıştır.

macunnu

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X