Dış ticarette Bursa farkı

Türkiye’nin ağustosta dış ticaret açığı 4,6 milyar dolar olarak kayıtlara geçerken, Bursa aynı dönemde fazla verdi. Şehrin ihracatı 704 milyon dolara yaklaşırken, ithalatı 652 milyon dolarda kaldı.

Dış ticarette Bursa farkı

Dış ticarette Türkiye genelinde ağustos ayında yüzde 5,3’lük düşüşe rağmen 4,6 milyar dolarlık dış ticaret açığı verilirken, Bursa ikinci büyük ihracatçı il olarak bu konuda da fark yarattı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistikleri açıklandı. Buna göre, ihracat ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 artarak 11 milyar 867 milyon dolara, ithalat ise yüzde 3,7 artışla 16 milyar 554 milyon dolara yükseldi. Bu dönemde, dış ticaret açığı ise yüzde 5,3 azalışla 4 milyar 687 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 71,7’ye yükseldi.

AB’YE İHRACAT ARTTI

Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,9 artarak 5 milyar 519 milyon dolar olarak gerçekleşti. Almanya, 1 milyar 193 milyon dolarla geçen ay en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Onu sırasıyla 921 milyon dolarla İngiltere, 708 milyon dolarla Irak ve 606 milyon dolarla ABD takip etti. İthalatta ise ilk sırayı 2 milyar 531 milyon dolarla Çin aldı. Çin’i 1 milyar 738 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 378 milyon dolarla Rusya ve 823 milyon dolarla İtalya izledi.

EN ÇOK YAKIT İTHAL ETTİK

Ağustosta fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi 1 milyar 346 milyon 146 bin dolarla ‘Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarları’ oldu. İthalatta ise ilk sırayı 2 milyar 376 milyon 852 bin dolarla ‘Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler bitümenli maddeler ve mineral mumlar’ aldı.

BURSA FAZLA VERİYOR

Bursa’nın ağustos ayında ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,9 artarak 703 milyon 933 bin dolar, ithalatı ise yüzde 19,8 yükselerek 652 milyon 493 bin dolara çıktı. Bursa, yılın ilk 8 ayında 6 milyar 272 milyon dolarlık dış satımla ihracatta İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldı.

“DİKKATE DEĞER BİR BAŞARI”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Böylesine bir konjonktürde Türkiye, 2016 yılının Ocak-Ağustos dönemi itibarıyla ihracatında yalnızca yüzde 2,4 kayıp yaşamıştır. Ekonomik büyümesini kesintisiz sürdüren Türkiye, bu ivmesini, dış ticaret açığındaki azalışı muhafaza ederek gerçekleştirmektedir. Yılın 8 aylık süre zarfı içinde dış ticaret açığının yüzde 17,3 düşüşle 37,5 milyar dolara inmesi son derece dikkate değer bir başarıdır” dedi.

2016 yılının 7 ayı itibarıyla cari işlemler açığının yüzde 13,2 düzeyinde azaltılarak 21,7 milyar dolara indiren Türkiye’nin, ekonomik büyümesini dışa bağımlılığını azaltarak idame ettirme yolunda önemli mesafe kat ettiğini anlatan Zeybekci, dış ticaret açığındaki azalış trendinin ve karşılama oranında söz konusu olan yüksek düzeylerin de katkıları doğrultusunda cari açığı daha da düşük seviyelere çekeceklerini, dışsal kırılganlıkları daha kontrol edilebilir bir noktaya taşıyacaklarını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X