Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Ya F-35 programına döneceğiz ya da paramızı alacağız

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye’nin F-35 programından ayrılmasının NATO’nun caydırıcılığına darbe vurduğunu söyledi. Bilgiç, “Ya programa döneceğiz ya da paramızı alacağız” dedi.

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Ya F-35 programına döneceğiz ya da paramızı alacağız

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye’nin F-35’lerle ilgili olarak 1,4 milyar dolar ödeme yaptığını belirterek, “Seçenekler basit, ya programa dönüp uçakları alacağız ya da paramızı geri verecekler.” dedi.

Bilgilendirme toplantısı düzenleyen Bilgiç, ABD ile ilişkilerin mükemmel olduğunu söylemenin zor olduğunu ifade ederek, “İlişkileri yönetelim ve sorunları çözelim, biz ABD’den pozitif bir karşılık bekliyoruz, önümüzdeki dönemde ABD yetkilileri ile temaslarımız sürecek” diye konuştu.

Bilgiç, şunları söyledi:

2021 Yılında Afganistan Üniversite sınavında birinci olan Salgi İsmail isimli afgan vatandaşı eğitim almak için Türkiye’ye geldi. Salgi eğitim hayatı boyunca tüm kademelerde birinci oldu. Başarılı öğrenciye pek çok ülke sahip çıkmak istedi, kendisi Cerrahpaşa Tıp Fakültesine kayıt yaptırdı, kızların eğitime verdiğimiz destek açısından bizim için önemli.

F-35 TARTIŞMALARI

Bu konuda ABD ile önemli bir sorun var, s400 anlaşması nedeniyle F-35 programından ayrılmak durumunda kaldık, bu sadece Türkiye’yi değil, NATO’nun da caydırıcılığına darbe vuran bir adım oldu. Türkiye olarak, F-35 projesi çerçevesinde 1.4 milyar dolar ödeme yaptık. Seçenekler basit, ya programa dönüp uçakları alacağız ya da paramızı geri verecekler. Bu mevlanın F-16 modernizasyonu için de kullanılması gündemde, bu konunun müzakerelerini ilgili kurumlar götürüyor, tartışılacak masada ele alınacak.

REJİMİN SALDIRILARI

Rejimin saldırıları nedeniyle, Ağustos ayı başından beri 50 sivil hayatını kaybetti. Cenevre’de devam eden Anayasa Komistesi görüşmeleri sırasında gerçekleşen bu saldırılar, rejimin sivillere yönelik saldırgan tutumunu sürdürdüğünü gösteriyor. Biz siyasi çözümü öncülüyoruz, somut adımlar atılmasını bekliyoruz.

BÜYÜKELÇİLER

AB Konseyinin 47 üyesi bulunmakta, 10’u açıklamada bulundu. Açıklamaya biz tepkimizi verdik, bir defa hiçbir makam, merci, kişi tarafından yargıya talimat verilemez, tavsiye ve telkinde bulunulamaz. Türkiye’de bu konuda devam eden bir yargı süreci var. Bu ülkeler yargıya müdaha edilemeyeceğini biliyor. Türkiye devletine ultimatom verilmesi kabul edilemez. Bu konuyu siyasileştirmeye çalışıyorlar, bunu kabul etmediğimizi söyledik.

ABD İLE İLİŞKİLER

Türkiye olarak biz her ülkeyle iyi ilişki geliştirmek istiyoruz. ABD bizim müttefikimiz; benzer çıkarlar, müfterek hedefler, COVID sonrası ekonomide benzer görüşlerimiz var. ABD ile temaslar oluyor, Bakanımız ve Bakan Yardımcılarımız düzeyinde görüşmeler yapıldı. İlişkilerin mükemmel olduğunu söylemek zor, PKK/PYD ve FETÖ’ye destek veren tutumlarında sorun var. Bizim beklentimiz, ilişkileri yönetelim ve sorunları çözelim. Biz pozitif bir karşılık bekliyoruz, önümüzdeki dönemde ABD yetkilileri ile temaslarımız sürecek.

AB KOMİSYON RAPORU

AB Komisyon raporları çifta standartlı yazılmış bir rapor. Dün tepkimizi ortaya koyduk, AB Başkanlığı rapora ilişkin Türkiye’nin görüşlerini kayda geçirdi, rapor çifte standartla yazılmış pek çok mesnetsiz iddia yer alan bir rapor, bunu kabul etmiyoruz.

RUSYA – NATO İLİŞKİSİ

Temel hedefimiz NATO ile Rusya arasındaki diyalog kanallarının açık tutulmasını sağlamak. Biz mevcut diyalog kanallarının kullanılması gerektiğini hem NATO müttefiklerimize hem de Rusya’ya iletiyoruz.

DOĞU AKDENİZ

Doğu Akdeniz’de Yunanistan gerginliği arttıracak adımlar atıyor. Akdeniz’e araştırma gemisi göndermeye çalışıyorlar, sahada yanıtını veriyor, haklarımızı koruyoruz. Rum kesimi yeni bir sondaj yapacaklarını duyurdu, biz Türkiye kesiminin menfaatleri için mukavemet göstereceğimizi açıkça duyuruyorum.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X