Dışişleri’nden ABD’ye ‘soruşturma’ tepkisi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki soruşturmaları engellediğine yönelik yorumlarının hiçbir gerçeklikle bağdaşmadığını belirtti.

Dışişleri’nden ABD’ye ‘soruşturma’ tepkisi

Bilgiç, bir soruya verdiği cevapta, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarca rahatlıkla ziyaret edilebildiğini belirtti.

 

Sözcü Bilgiç, son olarak geçtiğimiz Mart’ta BM Zorla ve İrade Dışı Kaybolmalar Çalışma Grubu, Nisan’da Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Mayıs’da ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye eş raportörlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni kapsayan temaslarda bulunduklarını hatırlattı.

 

İnsan hakları alanında temel BM sözleşmelerine taraf olan Türkiye’nin, sözleşme temelli olanlar ve özel prosedürler dahil tüm BM insan hakları mekanizmalarıyla kesintisiz yapıcı işbirliğini sürdürdüğünü vurgulayan, Bilgiç şunları kaydetti:

 

“Türkiye, 2001 yılından bu yana BM özel prosedürlerine açık davette bulunan 116 ülkeden biri olup, tematik raportörlerle yakın işbirliği yapmaktadır. Bu çerçevede son dönemde alınan ziyaret taleplerinin tamamına olumlu yanıt verilmiş ve her biri için takvimlendirme yapılmıştır. Ayrıca, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’e, Güneydoğu Anadolu Bölgesi de dahil olmak üzere ülkemizi ziyareti için 10 Mayıs 2016 tarihli açıklamayla yaptığımız davet bakidir.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin 12 Temmuz’daki basın brifinginde, tüm bu gerçekleri bilmeden, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki soruşturmaları engellediğine yönelik yorumları hiçbir gerçeklikle bağdaşmamaktadır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X