Henüz lisedeyken kulak burun boğaz uzmanı olmaya karar veren Oğuz İbrahim Basut, adım adım eğitim hayatını planlayarak profesörlüğe kadar ulaştı. 53 yaşındaki Basut hekimlik kariyerini sürdürürken, ziraat okumaya karar verdi ve parmak ısırtan bir başarıya imza attı.
Domates eken, yetiştirdiği üründen salça yapan başarılı hekim, hem tıp fakültesindeki öğrencileri, hem de ziraat fakültesindeki öğrenci arkadaşları tarafından çok seviliyor. Basut, özverili yaşamöyküsüyle de gençler kadar yaşıtlarına da örnek oluyor.
BİR BAŞARI HİKÂYESİ…
28 yıldır Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hizmet veren Basut, mesleğine âşık bir hekim. Hobilerine önem veren ve yaptığı her işi layıkıyla başarmayı kendine amaç edinen Basut, toprakla uğraşmayı seven biri olarak ziraat eğitimi almaya karar verince, kollarını sıvıyarak Anadolu Üniversitesi Tarım Önlisans programına kaydoldu. İki yıllık eğitimin ardından 4 bin kişi arasından ikinci olarak “Yüksek Onur Belgesi”ne layık bulundu. Ardından dikey geçiş sınavlarında başarı göstererek, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde öğrenci oldu. 2015-2017 yıllarında yükseköğrenimini ameliyattan çıkıp tarlaya koşarak büyük bir özveriyle tamamlayan Basut, bitki yetiştiriciliğinden ilaçlamaya ve tarımda doğru uygulama konularına kadar aldığı eğitimlerle kendine bir de küçük tarla edindi. Tarlasında çilek, ıspanak, patlıcan ve domates yetiştiren Basut, her sabah erkenden kalkıp Çalı’daki evinden 1 kilometre uzaklıktaki tarlasına koşup, bitkileriyle ilgileniyor.
Basut ayrıca, “kamuoyunun kafasını meşgul eden iç piyasada ilaçlı ürün var mı, yok mu sorusundan“ hareketle bir de proje geliştirdiğini kaydetti. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde beğeni toplayan girişimcilik projesi hakkında Basut, şu bilgileri dile getirdi:
Karadeniz’i motosikletle gezdi