Doğalgaz gerginliği

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, tartışmalı doğal gaz sahalarında arama çalışması yapılması için ihale açtı. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişlerinden tepki geldi. Daha önce aynı gerekçeyle Kıbrıs sorununun çözümü için sürdürülen müzakereler

Doğalgaz gerginliği

Rum Yönetimi, Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde olduğu iddiasıyla 6, 8 ve 10’uncu parsellerde hidrokarbon araştırması yapılması için ruhsat ihalesine çıktı. Türk Dışişleri, 6 numaralı sahanın önemli bir bölümünün, Türkiye’nin kıta sahanlığının Birleşmiş Milletler nezdinde kayda geçirilen dış sınırlarının içinde yer aldığını duyurdu. “Ülkemiz, yabancı şirketlerin deniz yetki alanlarımızda izinsiz hidrokarbon faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hiçbir şekilde izin vermeyecek, kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumak için gerekli her türlü tedbiri alacaktır” açıklaması yaptı.

OLUMLU ATMOSFERE ZARAR

KKTC Dışişleri Bakanlığı, müzakereler sürerken ortaya çıkan olumlu atmosfere zarar verecek adımlardan kaçınılması gerektiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, ihalenin ‘iç siyasi kaygılardan kaynaklandığı anlaşılan mülahazalarla tek taraflı olarak başlatılan faaliyetlerin’ devamı olduğunu belirtildi.

İKİ LİDERİN GÜNDEMİNDE

İhaleye çıkıldığının duyurulmasından sonra müzakereler kapsamında ilk kez bir araya gelen iki liderin gündemine bu konu girdi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, akılcı davranılmazsa gerginlik olabileceğini söyledi ve geçmişte aynı şeylerin yaşandığını hatırlattı. Kaygılarını Birleşmiş Milletler temsilcilerinin yanı sıra Rum lider Anastasiadis’e de ilettiğini söyledi. Ancak Anastasiadis, Akıncı’nın sözlerine yanıt vermediğini ifade ederek, “Bu konu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarıyla ilgilidir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X