‘Doğalgaz projeleri dengeleri değiştirebilir’

Kral Abdullah’ın ölümünün petrol fiyatlarını etkilemeyeceğini dile getiren Bakan Yıldız, Doğu Akdeniz’deki projelerin uluslararası dinamikleri değiştirebileceğini kaydetti.

‘Doğalgaz projeleri dengeleri değiştirebilir’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin AK Parti iktidarıyla birlikte enerji yatırımlarına büyük önem verdiğini, bu yatırımların artarak süreceğini söyledi. 

Doğu Akdeniz’deki doğalgaz projelerinin önemli olduğunu belirten Bakan Yıldız, bunun uluslararası dinamikleri ve dengeleri değiştirebilecek kadar etkili bir proje olduğunu vurguladı. 

Yıldız, ”Kuzey Irak, Erbil ve Bağdat arasındaki yapının çok iyi irdelenmesi lazım. Geçen hafta Bağdat’taydık ve son derece verimli görüşmeler yaptık. Irak Başbakanı, dışişleri bakanı, petrol bakanı, elektrik bakanı, ekonomi bakanı ve birçok kurumla yaptığımız toplantılarda iki ülkenin birbirini her yönüyle beraber destekleyebileceğini gördük. Sayın Putin’in Türkiye ziyaretinde açıklamış olduğu proje büyük yankı uyandırdı. Türkiye bir istikrar ülkesi, her ne kadar kuzeyinde Ukrayna krizi, hemen güneyinde Suriye ve Irak ile alakalı birçok sıkıntı olmasına rağmen istikrar yapısını sürdürmeye devam etti ve bundan sonra da edecek’ dedi.

Petrol fiyatları etkilenmez

Kral Abdullah’ın ölümünün petrol fiyatlarına yansıma durumunu değerlendiren Yıldız, ‘Dünyada günde yaklaşık 93 milyon varil petrol satılıyor. 2 dolar civarında arttı, ölümüne bağladılar. Taziyesi devam ediyor ama bugün petrol 2 dolar düştü. Yani 48 dolarlar civarında” diye konuştu. Taner Yıldız, bu durumu öyle bir noktaya bağlamanın doğru ve sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti.

Daha da düşebilir

Yıldız, Suudi Arabistan’ın ham petrol üretimiyle alakalı politikalarının devam ettiğini ifade ederek, ”Onlar üretimi düşürmeme kararı almışlardı. Bu kraldan krala değişen bir karar değildi. Onu da kendileri deklare etti. O yüzden gerek ABD’nin gerek Suudi Arabistan’ın ham petrol üretimini düşürmeme kararı devam ediyor. Şu anda 48 dolar civarında seyrediyor. Yükselebilir veya daha da düşebilir” diye konuştu. Bakan Yıldız, bunun çok farklı faktörlere bağlı olduğunu hatırlattı.

Avantajlı bir coğrafya

Türkiye’nin enerji sektöründe büyüme rakamları itibariyle Çin’den sonra ikinci büyük ülke olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, ilk yüzyılda yapılan yatırımın daha fazlasının Türkiye’de son 12 yılda yapıldığını kaydetti. Taner Yıldız, ”Bu hem özel sektörün özendirilerek hem de kamu varlıklarıyla beraber makul bir paylaşımının yapıldığı bir ortam haline gelmiştir. Türkiye’nin coğrafyası çok avantajlıdır. Siyasi irade olarak coğrafyamızdan kaynaklanan bütün avantajları projelere yansıtmaya çalışıyoruz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X