Doğu Guta’da insani mola 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Guta ile ilgili kritik bir talimat verdi.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Doğu Guta’da yerel saatle 09.00-14.00 saatleri arasında ‘saldırılar dursun’ emri verdi. 

Doğu Guta’da insani mola 

BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) cumartesi günü oy birliğiyle kabul ettiği, Suriye’de 30 günlük insani ateşkes kararının ardından Rusya Devlet Başkanı Başkanı Vladimir Putin, Doğu Guta için talimat verdi.

Putin, Rusya Güvenlik Konseyi üyeleriyle Suriye’nin başkenti Şam’a bağlı Doğu Guta’daki durum için dün bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası açıklama yapan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu,  Putin’in talimatı doğrultusunda Suriye’nin başkenti Şam kırsalındaki Doğu Guta’da yarından itibaren her gün 09.00-14.00 saatleri arasında insani mola vereceklerini duyurdu.

TAHLİYE BAŞLAYACAK

Sivillerin bölgeden tahliyesi için insani koridor açılacağını da aktaran Şoygu, ‘Koordinatlar hazırlandı ve en kısa sürede açıklanacak’ diye konuştu.

BOMBARDIMAN SÜRÜYOR

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de 30 günlük ateşkes talebine rağmen Doğu Guta’yı hedef alan bombardıman devam ediyor. Kara ve havadan yapılan bombardımanda en az yedi sivilin daha öldüğü bildirildi.2013 yılından bu yana rejim güçlerinin kuşatması altında bulunan Doğu Guta bir haftadır rejim güçlerinin en yoğun saldırılarına hedef oluyor.

Doğu Guta’daki muhaliflerin büyük bölümünü radikal İslamcı militanlar oluşturuyor. Terör şebekesi El Kaide’nin uzantısı sayılan örgütlere bağlı 600 dolayındaki militanın Doğu Guta’da gizlendiği tahmin ediliyor. 

Ateşkes, taraflar uygulamada anlaşınca başlayacak

Rusya’nın başkenti Moskova’da Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, konuşan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BMGK’nin Suriye’de 30 günlük ateşkes sağlanmasına yönelik kararını değerlendirdi. 

Lavrov, “Sahada faaliyet gösteren taraflar, kararın nasıl uygulanacağı konusunda anlaşmaya vardığında ateşkes başlayacak. Böylelikle ateşkesin tam ve kapsamlı bir şekilde tüm Suriye’de etkin olması sağlanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X