Doktora danışmadan ilaç almayın

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürük ve ateşli hastalıklarda antibiyotik tedavisi uygulanmayacağını belirterek, vatandaşların doktorlara danışmandan antibiyotik kullanmamaları konusun

Doktora danışmadan ilaç almayın

Kış aylarında zatürreden ziyade akut bronşit hastalığının daha fazla görüldüğünü belirten Yıldız, “Genellikle son bahardan kış ayına geçişlerde ani ısı değişimlerinde meydana gelen akut bronşite bizim virüs dediğimiz mikroplar sebep olur. Akut bronşitin belirtileri kişiden kişiye değişse de zatürre belirtilerine çok benziyor. Bazen ayırt etmek zor olabiliyor. Ayrıca belirtileri benzese de etkenleri farklı oluyor. Bu nedenle mutlaka doktora başvuru yapılarak, kesin tanının koyulması gerekir. Geçmiş dönemlere göre biraz daha azalsa da vatandaşlarımız öksürük başladığında ya da hafif ateşlendiğinde hemen varsa evde ya da komşusun da varsa antibiyotik almak istiyor. Akut bronşitlerde yüzde 90’nından fazlası virüsten kaynaklanıyor. Bu yüzden antibiyotik kullanımı fayda vermeyecektir. Boşuna almış oluyorsunuz. Bronşit destek tedavisi ile iyileşebiliyor. Çok az kişide antibiyotik tedavisi uygulanabilir ama bu da kısa süreliğine olur” diye konuştu.

Doç. Dr. Tekin Yıldız, ‘Bu yüzden kontrolsüz antibiyotik almayın. Gerçekten ihtiyacınız olacak dönemde işe yarayacak olan antibiyotikler gereksiz yere alındığında vücudun etken maddeye karşı direnç kazanmasına neden oluyor’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X