Dolar 2.98’i aştı

TL iç siyasi gelişmeler ve dolardaki küresel değer kazancı ile baskı altında, dolar/tl 29 şubat’tan beri ilk kez 2.98’i aştı.

Dolar 2.98’i aştı

Dolar haftanın ilk işlem gününde yükseldi. TL iç siyasi gelişmeler ve dolardaki küresel değer kazancı ile baskı altında, dolar/tl 29 şubat’tan beri ilk kez 2.98’i aştı.

 

Cuma günü 2.97’nin hemen altında haftayı tamamlayan dolar/TL, bu sabah güne 2.9716/2.9739 seviyesinde başladı. 

 

Küresel satış baskısı ve siyasi gelişmelerle baskı altında kalan kurda politik gelişmelerin ön plana çıkması ve piyasada yakından izlenmeye devam edilmesi bekleniyor.

 

Küresel piyasalarda ise dolar endeksinin 25 Nisan’dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 94.845 seviyesine yakın bir seyirle 94.637 seviyesinde seyretmesi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının ana nedeni olmaya devam ediyor.

 

Siyasi gündemin yeniden ön plana çıkması TL’de kırılganlık ve satış baskısı yaratmaya devam ederken, lokallerin 6 Mayıs ile biten ve başbakanlığın el değiştirecek olmasının kesinleştiği hafta 4 milyar doların üzerinde döviz satması ise TL’deki değer kayıplarını sınırlayan ana etken olmayı sürdürüyor.

 

Toplamda 200 milyar dolara ulaşan döviz mevduatlarının TL’ye dönmeye başlaması ve önümüzdeki süreçte de bunu devam ettirebilecekleri yönünde oluşan algı TL’ye son dönemde destek olan nadir unsurlar arasında öne çıkıyor.

 

LOKALLER 6 MAYIS HAFTASINDA 4 MİLYAR DOLAR DÖVİZ SATTI

 

TCMB verilerine göre 6 Mayıs ile biten hafta bireyseller 2.77 milyar dolar, kurumsallar ise 1.57 milyar dolar tutarında döviz satışı gerçekleştirdi. Bankacılar geçen hafta sadece Perşembe günü lokal döviz satışlarının 1.5 milyar doları aşmış olabileceğini belirtmişlerdi.

 

TCMB verilerine göre 6 Mayıs itibarıyla lokallerin toplam döviz mevduatı 165 milyar dolardan 160.6 milyar dolara geriledi. Bunun 101.3 milyar dolarını bireysellerin, 59.3 milyar dolarını kurumsalların döviz mevduatları oluşturdu.

 

Geçen hafta AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevlerini bırakacağını açıklamasının ardından siyasi risklerin tekrar ön plana çıkması ve önümüzdeki dönemde ekonomi yönetimi ile politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin endişeler TL varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X