Dolar 2,98’in altını gördü

Dolar/TL yeni haftaya düşüşle başlayarak, 2,9754 seviyesine kadar geriledi.

Dolar 2,98’in altını gördü

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından sert yükselişle 3,0963 ile tarihi rekorun kıran dolar/TL, vatandaşların bu dönemde 9 milyar doların üzerinde döviz satması ve piyasalarda güven ortamının yeniden tesisi ile düşüşe geçti.


Geçen haftanın son işlem gününde 2,9865 seviyesinde kadar inen kur, yeni haftaya da düşüşle başladı. Asya piyasalarında en yüksek 2,9912’yi gören dolar/TL, dün bankalararası piyasanın açılışıyla birlikte düşüşe geçerek 2,9754 ile 19 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Euro ise 3,33 seviyesinden alıcı buldu.

UZMANLARDAN 2,96 UYARISI

Analistler, yurt dışında cuma günü ABD’de açıklanan büyüme verisinin beklentilerin altında kalması ile ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl faiz artırma ihtimalinin azaldığını, yurt içinde ise piyasalardaki pozitif havanın etkisiyle TL’nin değerlendiğini kaydediyor. Teknik açıdan dolar/TL’de 2,9640 ve 2,9500 seviyelerinin gündeme gelebileceğini ifade eden uzmanlar, olası yükselişlerde ise 3,00 seviyesinin psikolojik direnç konumunda olacağını tahmin ediyor.

YOĞUN VERİ TAKVİMİ BELİRLEYECEK

Yeni haftada yoğun veri takviminin küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olması beklenirken, özellikle haftanın son işlem günü ABD tarım dışı istihdam verisi ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye değerlendirmesinin piyasaların odak noktasında olacağı ifade ediliyor. Yurt içinde çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim politikasına ilişkin beklentileri ve bu yolla da tahvil-bono ile döviz piyasasının seyri üzerinde etkili olabileceğini dile getiren uzmanlar, cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen Moody’s değerlendirmesinden ise herhangi bir not ya da görünüm değişikliği beklemiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X