Dolar 4,29’dan döndü

Döviz kurlarındaki sert hareketler baş döndürüyor. Önceki günkü 4,24’lük zirvenin ardından dün 4,29’u aşarak rekor tazeleyen dolar, akşam saatlerinde 4,24’e indi. Euro da 5,13’ün üzerini gördükten sonra 5,06’ya geriledi.

Dolar 4,29’dan döndü

Doların ateşi yükselmeye devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors’un (S&P) Türkiye’nin notunu düşürmesinin ardından yönünü yukarı çeviren dolar, önceki gün enflasyon verisinin beklentileri aşmasıyla 4,2487 ile rekor tazeledi. Kurun zirve yolculuğu dün de devam etti.

Bankalararası piyasada dolar/TL, 4,29’un üzerine çıkarak yeni tarihi zirvesini gördü. Euro da gün içinde 5,13’ün üzerine çıktı. Akşam saatlerinde dolar 2,24, Euro 5,06 seviyesinden el değiştirdi.

Bu arada, piyasaların yakından takip ettiği ABD tarım dışı istihdamı nisanda 192 binlik artış beklentisine karşın 164 bin yükseldi. İşsizlik oranı da yüzde 4’lük beklentiye karşın yüzde 3,9 oldu.

Küresel piyasalarda dolar başlıca para birimleri karşısında kâr realizasyonları ile dört ayın zirvesinden geriledi. Dolar endeksi, 92,55 seviyesinde işlem gördü.

‘MERKEZ’İN HASSASİYETİ TEST EDİLİYOR

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, enflasyonun yeniden yükselişe geçmesinin ardından Türk Lirası’nın, dolar karşısında düşüşünü rekor seviyelere taşıdığını belirterek şunları kaydetti: ”Yabancı kurumlar da bu noktada Merkez Bankası’nın faiz artırım beklentilerini öne çıkardı.

Enflasyon beklentilerinde bozulma tahvil faizlerimizi yukarı yönlü olarak etkiliyor. Merkez Bankası’nın 75 baz puan faiz artırmasından önce kur 4,08 – 4,09’lardaydı, şu anda 4,24’te. Faiz artırımının etkisi terse döndü, piyasa Merkez’in hassasiyet noktasını test ediyor.

Kurda artan volatilite kapsamında, değer kaybı eğilimi devam ederse Merkez Bankası’nın 7 Haziran’dan önce de kendini göstermesi gerekebilir.”

4,30’U AŞMA İHTİMALİ GÜNDEMDE

Türk Lirası’nın gelişen ülke para birimleri performansında ABD doları karşısında zayıf bir tutum sergilediği ve diğer gelişen ülke para birimlerinden ayrıştığı bir süreçte kura yönelik yukarı yönlü çıkışın 4,2630– 4,3090 gibi teknik seviyelere ulaşabilme ihtimalinin gündemlerinde olduğunu kaydeden Enver Erkan, ”Teknik olarak da 4,1670 – 4,1850 bölgesi üzerinde kaldığı müddetçe bu düşünce desteklenebilir.

4,2630 – 4,3090 gibi teknik seviyeler öncesindeki olası ara trend bariyerleri ise son zirve 4,2443 ve 4,2850 olarak kaydedilmiştir’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X