Dolar tarihi rekor sınırında!

Türkiye’nin ödemeler dengesinin, Şubat ayında 3.2 milyar dolar ile, 2.75 milyar dolar olan piyasa beklentilerinin üzerinde açık vermesinin ardından yükselen dolar 2.64 lirayı da aştı.

Dolar tarihi rekor sınırında!

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ilk faiz artışını bu yıl yaparak diğer gelişmiş ülkelerden faiz konusunda ayrışacağı beklentisi doların geniş bantta değer kazanmasına neden olurken, dolar/TL 2.64’ü aştı.

Dolar en son 16 Mart tarihinde 2.64’ü aşmıştı. Haftaya zayıf ABD istihdam verileriyle 2.57’li seviyelerden başlayan dolar/TL, hafta boyunca artarak 2.6410’a kadar yükseldi. TL’deki değer kaybı benzer ülkelere yakın seviyede gerçekleşti. ABD’de bazı verilerin zayıf gelmesine karşın Fed’in bu yıl içinde faiz artırması ihtimali, merkez bankalarının varlık alımlarına devam ettiği Avrupa ve Japonya’dan ayrışacağını göstererek doların değer kazanmasına neden oluyor.

 

MERKEZ AÇIKLAMA YAPTI

 

Merkez Bankası (TCMB) aşırı oynaklık nedeniyle gerekli görülen günlerde döviz satım ihale tutarının bir gün önceden ilan edilen asgari tutarın 30 milyon dolar fazlasına kadar artırılabileceğini açıkladı.

 

TCMB bugüne kadar önceden ilan edilen asgari tutarın “yüzde 50 fazlasına” kadar artırım yapabiliyordu.

 

TCMB’nin internet sitesinde yapılan açıklamada, “27 Şubat 2015 tarihli basın duyurusunda belirtilen ‘yüzde 50 fazlasına’ ifadesi ’30 milyon ABD doları fazlasına’ olarak değiştirilmiştir. Değişiklik bugünden itibaren uygulanmaya başlanacaktır” denildi.

 

TCMB açıklamasında ayrıca “Döviz piyasasındaki koşullara göre döviz satım ihalesi tutarı günlük olarak belirlenecektir” ifadesi de yer aldı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X