Dolar uçtu

Geçen hafta yükselmeye başlayan dolar yeni haftanın ilk işlem gününde rekoru zorladı. Serbest piyasada 2,39’un üzerini gören dolarda artış iki haftada yüzde 8’i aştı.

Dolar uçtu

Dolar, geçen hafta başladığı yükselişe dün de devam etti. Rus Rublesi’ndeki kayıpların gelişen ülke para birimlerine yansıması ile başlayan yükselişe, ABD Merkez Bankası (fed) endişeleri ve iç siyasi gündem de eklenince, dolar 2,39’un üzerine çıktı. Euro da 2,97’nin üzerini gördü. Altının gram fiyatı 91 lira’ya ulaşırken, borsadaki düşüş yüzde 0,5’le sınırlı kaldı. Siyasi endişeler ve dolardaki küresel değer kazancı ile dolar/TL Cuma günü 2,30’u geçerek, 11 ayın zirvesini test etmişti. Siyasi gelişmeler, küresel piyasalar ve yükselen kura Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) nasıl tepki vereceği izlenecek.

OCAKTA REKOR KIRMIŞTI

Dolar/TL Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi isteğini yenilemesi, 17 Aralık’ın yıldönümünün yaklaşması nedeniyle siyasi endişelerin yeniden artabileceğine yönelik endişelerle gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışmıştı. Dolar/TL ocak ayı sonunda yine siyasi endişeler ve TCMB’nin faiz bileşiminin yetersiz kaldığı gerekçesiyle 2,39’u test ederek tarihi zirvesini görmüş, ardından TCMB olağan üstü toplanarak 500 baz puana ulaşan faiz artışına gitmişti.

GÖZLER FED’E ÇEVRİLDİ

Bankacılar bu hafta dış piyasalarda en önemli gelişmenin Fed’in faiz kararı olacağını belirtirken, iç piyasada ise TCMB’nin yükselen kura nasıl tepki vereceğinin ve siyasi gelişmelerin yakından izleneceğini belirtti.

FAİZ DE YÜKSELDİ

Kurlardaki yükseliş, faizlerin de yükselmesine neden oldu. Güne yüzde 8,31’den başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi bu seviyeden gelen satışların etkisiyle yüzde 8,51’i görerek 11 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Analistler, teknik olarak gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 8,47 seviyesinin üzerinde kapanış görülmesi durumunda yüzde 8,69’un direnç konumuna gelebileceğini tahmin ediyor.

İHRACATÇIYA RUBLE DARBESİ

Dolar Rus Rublesi karşısında tüm zamanların rekoru olan 58,3 rubleyi gördü. Rusya’ya vadeli olarak iş yapan işadamları ise doların Rusya’da değer kazanması karşısında zorluklar yaşıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı (AKİB) Ali Kavak, “Bu durum 2-3 ay vadeli satış yapan ihracatçı arkadaşlarımızın alacaklarının yarısının erimesi anlamına geliyor. Ürün fiyatları iç piyasada da düştü. Üretici gerçekten çok mağdur. Özellikle rubledeki değer kaybı, ihracatçılarımızı çok olumsuz yönde etkiledi.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X