Dolar ve altın geriledi petrol yükseldi

Uluslararası piyasalarda önceki gün 2,95’i aşan dolar/TL, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından 2,928’e kadar geriledi.

Dolar ve altın geriledi petrol yükseldi

Altının gramı 129 liranın altına inerken, Brent petrol ise 49 doların üzerini gördü. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’in piyasaya müdahale edilmesine rağmen Brexit kaynaklı hareketliliği tamamen dengeleyemeyeceklerini belirtmesi, küresel hisse senedi piyasalarında sert düşüş yaşanmasına yol açmış, ‘güvenli liman’ olarak görülen varlıklara talep artmıştı. Petrol fiyatlarının yeniden 50 doların altına inmesi de bu durumu destekleyen bir faktör olarak öne çıkmıştı.

İKİYE AYRILDILAR

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) geçen ay gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarının yetkililerin faiz artırımının zamanlaması konusunda ikiye ayrıldıklarını ortaya koyması ise yatırımcı risk iştahını desteklerken, küresel hisse senedi piyasalarında gözlenen satış dalgasını yatıştırdı. FOMC tutanaklarında üyelerin çoğu, ciddi ekonomik ve finansal şoklar yaşanmaması ve gelen verilerin beklentileri karşılaması durumunda faiz artışına gidilmesinin uygun olacağını öngörmüş, bazı üyeler ise ekonomik şartların yakın vadede faiz artışına izin vereceğinden emin olmadıklarını belirtmişti.

DOLAR KRİTİK KONUMDA

Söz konusu gelişmelerin etkisiyle uluslararası piyasalarda, Dolar/TL  önceki gün uluslararası piyasalarda 2,955’i görmesi sonrasında dün 2,928’e kadar geriledi. Analistler, yurt içi piyasalarda Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla işlem yapılmadığına işaret ederek, dolar/TL için 2,92 seviyesinin kritik destek konumunda bulunduğunu, 2,93’ün üzerinde kapanış gerçekleştirilmesi durumunda ise 2,95 seviyelerinin yeniden gündeme gelebileceğini kaydediyor. Uluslararası piyasalarda önceki gün 1.375,27 dolarla 2,5 yılın zirvesini gören altının onsu dün ise 1.362-1.370 dolar dar bandında hareket etti. İki gün yüzde 5 değer kaybeden Brent petrolün varil fiyatı ise dün yükselerek 49,15 doları gördü.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X