Dolara zorunlu müdahale

Dolar kurunun 2015 yılına 2,35’i aşarak ‘merhaba’ demesi Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Banka, bu kez yabancı para cinsi zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti.

Dolara zorunlu müdahale

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların ateşi yeni yılın ilk işlem gününde de düşmeyince, yeni bir hamle yaptı. Banka, bu kez yüzde 11,7 olan yabancı para ortalama zorunlu karşılık oranını yüzde 12,8 seviyesine yükseltti. Bu adımın TCMB’nin döviz rezervlerine yaklaşık 3,2 milyar ABD doları tutarında katkı sağlaması bekleniyor.

TCMB’den yapılan açıklamada, küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla bankaların ve finansman şirketlerinin yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin zorunlu karşılık oranlarının, çekirdek dışı yükümlülüklerde vadelerin uzamasını teşvik edici yönde değiştirildiği ifade edildi.

ORTALAMA YÜZDE 12,8

Yabancı para zorunlu karşılık oranlarındaki artışla Merkez Bankası’nın döviz rezervlerine yaklaşık 3,2 milyar dolarlık katkı sağlanacağına işaret edilen açıklamada, ‘Halihazırda yüzde 11,7 olan yabancı para ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 12,8 seviyesine yükselecektir’ denildi.

ŞUBAT ORTASINDA BAŞLIYOR

Merkez Bankası’nın açıklamasında, “Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 33 milyar ABD doları tutulmaktadır. İmkânın aynı oranda kullanılması halinde, yapılan bu değişiklik sonucunda Bankamız döviz rezervlerinden yaklaşık 2,4 milyar ABD doları serbest kalabilecektir. Söz konusu düzenlemeler 13 Şubat 2015 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 27 Şubat 2015 tarihinde başlayacaktır” ifadesi kullanıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X