Dolarda rüzgar tersten esiyor

Kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve S&P’nin Türkiye’nin kredi notuna yönelik kararları sonrasında Merkez Bankası’nın likidite adımlarıyla dolar yeni haftaya düşüşle başladı. Bankalararası piyasada dolar 3,80’in altına kadar indi.

Dolarda rüzgar tersten esiyor

Cuma günkü kararlarının ardından dolarda negatif etki görülmezken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın hamleleriyle kurda sert düşüş yaşanıyor.

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeyin altına düşürürken, S&P de kredi notu görünümünü negatife çekti. İki kararın ardından dolar bankalararası piyasada dolar haftaya 3,86’nın üzerinde başladı. TCMB’nin swap ve likidite adımlarının desteğiyle dolar 3,80’in altına kadar geriledi. Dün en düşük 3,7995’i gören dolar/TL’de günlük düşüş yüzde 1,5’i aştı.Gün sonunda dolar 3,81, Euro ise 4,04 seviyesinden alıcı buldu. Analistler, dolar/TL’de 3,8170 seviyesinin kısa ve orta vadeli teknik görünüm açısından önemli destek konumunda olduğunu belirtiyor. TCMB, 1 milyar dolar tutarında 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı, TL faizini yüzde 11’de tuttu. İhaleye 900 milyon dolar talep geldi. Merkez Bankası’nın likiditeyi sıkı tutmaya devam etmesi ve depo ihalesinde ihalenin altında bir teklif gelmesinin desteğiyle kurda hızlı düşüş görüldü. Piyasalar TCMB’nin likidite adımlarını takip etmeye devam ediyor. Bugünkü enflasyon raporunda verilecek mesajlar da yakından izlenecek.

FED DİKKATLE TAKİP EDİLİYOR

Dolar endeksi, ABD’de ekonominin tahmin edilenden daha yavaş büyüdüğünü gösteren veriler üzerine tahvil getirilerinin düşmesinin etkisiyle bir haftanın zirvesinden geriledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmenlere yönelik sınırlamaları ve ticaret konusunda koruyucu bir tutum takınabileceğine dair gelişmelerin yanında Japonya ve İngiltere merkez bankaları ile Fed’in çarşamba yapacağı toplantılara gözler çevrilecek. Fed’in faiz artışına yönelik mesajları yakından izlenecek.

BORSA 9 AYIN ZİRVESİNDE

Kurlarda sert düşüşlerin dikkat çektiği günde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,88 değer kazancıyla son 9 ayın en yüksek seviyesi olan 86.237,54 puandan tamamladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X