Dolarda tarihi rekor

Dolar, tarihin en yüksek seviyesi olan 3,0974 TL’ye yükseldi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, kurdaki mevcut düzeyin spekülatif olduğunu savunarak, ”Kurla oynayanın eli yanacak. Merkez Bankası piyasalara müdahale etmemeli” dedi.

Dolarda tarihi rekor

Başbakan Yıldırım’ın kısa sürede başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik tekliflerini TBMM’ye getirecekleri yönündeki açıklamalarının da etkisiyle dolar/TL yönünü yukarı çevirdi. Kur, 3,0974’e yükselerek tarihin en yüksek seviyesini gördü. 

Moody’s’in kredi notu indirimi sonrası yaklaşık 20 gündür TL’de gözlenen değer kaybı süreci dün sabah itibarıyla yerini sınırlı da olsa iyimserliğe bırakmış, dolar/TL önceki günkü 3.0890 seviyesinden 3.07’li seviye kadar gerilemişti. Dolar/TL’de bir önceki rekor darbe girişiminin sonrasında 20 Temmuz’da 3,0970 ile kırılmıştı.

BORSA DÜŞTÜ FAİZ YÜKSELDİ

Başbakan Yıldırım’ın açıklamaları öncesinde hafif pozitif seyreden Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi de açıklamaların ardından eksiye döndü. Endeks, günün ilk yarısını yüzde 0,10 değer kaybederek 77 bin 562,50 puandan tamamladı. Borsa günü 182,32 puan azalışla 77.461,27 puandan tamamlandı. Tahvil-bono piyasasında da 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde sert yükseliş yaşandı. 10 yıllık gösterge tahvil bileşik faizi işlem bazında 9,80 seviyesinde işlem görürken, açıklama sonrası yüzde 10,00 test edildi.

KURLA OYNAYANIN ELİ YANACAK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların bulunduğu seviye ile ilgili olarak, ”Dolar/TL’nin olduğu yer spekülatif. 15 Temmuz’dan sonra Merkez Bankası piyasaya müdahale etmedi. Kurla oynayanların kendi eli yanacak. Merkez Bankası piyasalara müdahale etmemeli. Faiz indirimleri sürdürülebilir” ifadelerini kullandı. Vatandaş tasarruf yaparak harcaması gerektiğinin altını çizen Bakan Zeybekci, ”Kontrollü bir şekilde tüketmemiz gerekiyor. Tüketerek büyümemiz gerekiyor. İhracatın büyümeye katkısı şu an eksi vaziyette. İhracatçıya teşvik ve destek vereceğiz” diye konuştu.

YENİ HAREKET 3,10–3,17 BANDINDA OLUŞABİLİR

KapitalFx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Bizim öngörümüz 3,10 üzerinde rekor tazelenmesi halinde ilerleyen dönemde kurun kendine yeni bir plato yaratabileceği yönünde. Bu kapsamda da yeni hareket alanı 3,10 – 3,17 bandında oluşabilir. Muhtemelen dışsal faktörlere de fazla reaksiyon göstereceğiz. Özellikle Donald Trump faktörü veya Fed faiz artırım beklentileri kaynaklı ABD tahvil faizlerinde oynaklık artarsa, TL varlıklarından da çıkış artacaktır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X