Dolarda yükseliş devam edebilir

Başbakan Yardımcısı Babacan, doların bir süre daha değerlenebileceğini belirtirken, Merkez Bankası anketinde 12 aylık beklenti 2,40’a çıktı.

Dolarda yükseliş devam edebilir

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, doların değerlenmesi ile ilgili genel bir trend olduğunu belirterek, ”Bu trend bir süre daha devam edebilir” dedi. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) bundan sonra izleyeceği politikaların doların değerini etkileyecek bir numaralı faktör olduğunu vurgulayan Babacan, doların dünyanın en önemli rezerv para birimi olduğuna işaret etti. Babacan, Rusya-ABD ilişkilerinin bugünkü durumuna karşın Rusya’nın rezervlerinin önemli bir bölümünün dolardan oluştuğuna dikkati çekti.

DALGA BOYU FED’E BAĞLI

Her adımda rasyonel hareket edilmesi gerektiğini belirten Başbakan Yardımcısı, ”Genel anlamda doların değerlenmesi ile ilgili bir trend var. Bu trend bir süre daha devam edebilir. Bunun hızı ve dalga boyutları Fed’in atacağı adımlara bağlı” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE HAZIR OLMALI

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye’nin farklı senaryolara hazır olması ve kendi işini sağlam tutması gerektiğini anlattı. Bu zamana kadar hep ihtiyatlı olunması gerektiğini söylediklerini anımsatan Babacan, ”Biz bugüne kadar bu kadar sağlam ve ihtiyatlı gelmeseydik Türkiye defalarca krizden krize savrulmuştu” dedi.

CARİ AÇIK HESAPLARI

Babacan, Türkiye’nin cari açığı olan ve dışarıdan finansman girişine ihtiyaç duyan bir ülke olduğuna işaret ederek, bunun tasarrufları artırarak, büyümesini finansa edebilir hale gelene kadar süreceğini söyledi. Petrol fiyatlarında gelecek sene için hesaplarını 102 dolardan yaptıklarını açıklayan Babacan, ”Gelecek yılın ortalaması 102 değil de 62 dolar olursa 17-18 milyar dolar cari açığımız daha düşük çıkacak” diye konuştu.

VERGİDE GENEL BİR DEĞİŞİKLİK YOK

Başbakan Yardımcısı Babacan, vergi oranlarıyla ilgili genel anlamda herhangi bir değişiklik planları olmadığının altını çizerek, ”Bazı konularda enflasyon güncellemesi oluyor. OVP’de böyle bir şey öngörmedik. Sadece lüks tüketimle ilgili tüketim vergileri ya da ithalde alınan gümrük vergisi ağırlıklı olarak bunlarla alakalı dönem dönem bazı uygulamalarımız oluyor. ‘Bundan sonra da olabilir’ diyoruz. Çok da yeni bir şey değil. Son 5 sene içinde bunu parça parça yaptık” diye konuştu.

YIL SONU BEKLENTİSİ 2,32 LİRA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aralık anketinde, 2014 yıl sonu döviz kuru beklentisi 2,27 TL’den 2,32TL’ye yükseldi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise 2,35 TL’den 2,40 TL’ye çıktı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X