Doların ateşi düştü

Rusya merkezli depremle önceki gün fena sarsılan piyasalar, dün yara sardı.

Doların ateşi düştü

2,41’le rekor kıran dolar kuru Fed kararının da etkisiyle 2,31 seviyelerine kadar gelirken, 3 lirayı aşan Euro/TL de 2,88’e indi. Önceki gün 94,5 lirayı gören 24 ayar altının gramı ise 91 liradan satılmaya başlandı. Borsa İstanbul (BIST) da günü yüzde 2,06 değer artışı ile 80.820,72 puandan kapattı. Bir önceki gün hisse senetlerindeki düşüş yüzde 4,36’yı bulmuştu.

RAHATSIZ EDİCİ DEĞİL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurlardaki hareketlilikle ilgili dün de bir açıklama yaptı ve döviz kurunun rahatsız edici seviyede olmadığını savundu. ‘Kamunun yurtdışı borçlarına bakacak olursak, Türkiye’nin endişe edecek bir şeyi yok’ diyen Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enerji ithalatçısı KİT’lerin döviz ihtiyacının TCMB ve Hazine tarafından karşılanması kararının son derece yerinde ve isabetli olduğunu da sözlerine ekledi.

‘MAKUL SÜRE’ YERİNE ‘SABIRLI OLACAĞIZ’

Piyasalarda herkesin korktuğu senaryo gerçekleşmedi. Amerikan Merkez Bankası (Fed) yılın son Açık Piyasa Komitesi toplantı dün gece sona erdi. Kritik toplantının ardından yapılan açıklamada, faiz artırımı için ‘makul bir süre sonra’ ifadesinin kaldırıldığı, ancak faiz artırımı için sabırlı olunacağı vurgulandı. Kısacası piyasaların beklentisi gerçekleşmiş oldu.

ENDİŞE İLE İZLENİYORDU

ABD’de faiz artırımı süreci gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye tarafından endişe ile izleniyordu. ABD’nin erken faiz artırım kararı alması durumunda Rusya riskiyle çıkan dolar/TL’de yeni rekor seviyelerin görülebileceği yorumları yapılmıştı.

ENFLASYON HEDEFİN ALTINDA

Fed’den yapılan açıklamada, ABD ekonomisinin ılımlı bir oranda toparlanmaya devam ettiği, istihdam piyasasında olumlu bir görüntü olduğu, ancak enflasyon hedeflerinin altında kalındığı belirtildi. Fed, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonun istenilen seviyelere yükselmemesinde etkili olduğunu vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X