Doların ateşi yükseldi

Küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybının etkisiyle dolar/TL, önceki günkü kapanışa göre yüzde 0,50 artışla son bir ayın en yükseğini gördü.

Doların ateşi yükseldi

Önceki gün içinde 2,93 sınırına kadar gerileyen dolar/TL, Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları ve ECB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarının ardından yükselişe geçerek günü yüzde 0,51 artışla 2,9512’den tamamlamıştı.

Düne 2,95’in üzerinde başlayan dolar/TL, yurt içinde açıklanan ikinci çeyrek büyüme ve temmuz ayı cari işlemler açığı verilerinin ardından 2,9627’ye çıktı.

Öğleden sonra Güney Afrika randı ve Rus rublesi başta olmak üzere diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan değer kayıplarının etkisiyle yükselişi ivme kazanan kur 2,97’nin üzerini gördü. Dolar/TL 2,703 ile son bir ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından bir süre 2,9670’ten alıcı buldu. Kur akşam saatlerinde yeniden yükselişe geçerek, 2,9741’e kadar çıktı. Euro/TL ise yüzde 0,44 yükselişle 3,3420, sterlin/TL ise yüzde 0,56 artışla 3,9510’dan işlem gördü.

BÖYLESİ YÜKSELİŞLER MÜMKÜN

Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybı yaşadığını belirterek, ‘Türk lirası da dolar karşısında yüzde 0,60’a yakın değer kaybetti. Hem yurt içi hem de yurt dışındaki konjonktür göz önüne alındığında dolar/TL’de böyle yükselişleri görmek mümkün. Türk lirası tüm yaşananlara rağmen görece güçlü seyrini sürdürecektir’ ifadelerini kullandı.

Güney Afrika’daki siyasi gelişmelerin uluslararası yatırımcılar tarafından takip edildiğini aktaran Sözer, kısa vadeli teknik görünüm açısından dolar/TL’de 2,9830 seviyesinin direnç, 2,9470 seviyesinin destek konumuna geldiğini dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X