Doldur boşalt

Günlerdir Edirne’ye yürüyen Suriyeli mültecilerin TEM otoyolundaki dramına sürücülerin yardımı yetişti. Edirne istikametine boş giden araçlar dün kadın ve çocuklara kapılarını açtı, ancak Edirne Valisi kentteki tüm sığınmacıların bugün geri gönderileceğin

Doldur boşalt

İstanbul Esenler Otogarı’nda sığınmacılara tahsis edilen otobüslere binmeyip Avrupa hayalini Edirne’ye yürüyerek gerçekleştirmek isteyen 100 kişilik Suriyeli grup, TEM otoyolu Edirne istikametine doğru dün harekete geçti. 

Yürüyen sığınmacıların yolu Esenyurt sapağında Çevik Kuvvet polisleri tarafından kesilince sığınmacılar, Avcılar’da polis kordonunu geçmeye çalıştı ancak güvenlik güçleri kalkanlarla müdahalede bulundu. Grubu yürümek için kışkırtan 5 sığınmacı gözaltına alınırken, polis zaman zaman gazetecilerin arbede görüntüsü almasını engelledi. 

Olay yerine getirilen ses aracından Arapça anonslar yapılarak sığınmacıların sakinleştirilmesi sağlandı. İETT’ye ait bir otobüse bindirilen sığınmacılar, geldikleri kamplara geri götürüldü. 

SÜRÜCÜLER KAPILARI AÇTI

Bu arada, polisin çembere aldığı Suriyeli sığınmacıların TEM otoyolundan Edirne’ye doğru yürüyüşü, bazı sürücülerin dikkatini çekti. Mültecileri görerek emniyet şeridinde duran araç sahipleri, Suriyelilere yardım ederek kadın ve çocukları araçlarına aldı. Panelvan aracıyla emniyet şeridinde duran Yahya Albayrak isimli sürücü, kadın ve çocukların bulunduğu 25 Suriyeli sığınmacıyı aracına bindirdi. Onları Edirne’ye kadar götüreceğini söyleyen Albayrak, “Edirne tarafına gidiyorum. Arkadaşları zor durumda gördüğüm için aracıma aldım” dedi. 

ANNE: ÇOCUĞUMU DA ALIN

Suriyeli bir kadın, araçta yer olmadığı için kendisi yerine 5-6 yaşlarındaki çocuğunun araca alınmasını istedi. Çocuk annesinden ayrılmak istemese de gözyaşları arasında araca bindi. Bir servis aracı da yol kenarında durarak, yaklaşık 20 Suriyeli sığınmacıyı aracına aldı. Sürücü, “Bugün araç boştu. Çocuklara yardımcı olmak için durduk. Aracımız Silivri’ye kadar gidecek. Silivri sapağında onları götüreceğiz” ifadesini kullandı.

Edirne Valisi: Bugün son

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Yunanistan’a geçmek için Edirne’ye giden ve 7 gündür Saray İçi’nde bekletilen Suriyeli sığınmacıların bugün kentten gönderileceklerini söyledi. 

Avrupa’nın kendilerini kabul edeceği düşüncesiyle Edirne’ye doğru umut yolculuğuna çıkan Suriyeli sığınmacıların Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Er Meydanı’na nakledilmesiyle bölgeye giden Vali Şahin, “3 bine yakın göçmen topluluğuyla karşı karşıyayız. Bunlardan büyük bölümünü geri gönderdik. Buradan giden 5-6 kişilik bir heyet Başbakanımızla görüştü ve sığınmacıların kamplarına dönmeleri konusunda mutabakata varıldı. Çünkü komşu ülkeler talep etmedikçe biz kapıları açamayız. Suriyelilerin bugün Edirne’yi terk etmeleri konusunda anlaşma sağlandı. Onları istedikleri illere göndereceğiz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X